Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Шпионски скандал в Македония, 17 арестувани (видео)

OFFNews 17 септември 2013 в 16:33 2646 5

Частната разузнавателна структура била създадена от уволнен служител на Агенцията за разузнаване
Частната разузнавателна структура била създадена от уволнен служител на Агенцията за разузнаване

Македонската полиция арестува 17 души и издирва още трима за шпионаж и изнудуване.

Македонското МВР съобщи, че две години е наблюдавало нелегалната разузнавателна структура, която продавала „държавни тайни и класифицирани документи“ на чужди секретни служби.

Говорителят на вътрешното министерство Иво Котевски заяви, че акцията „Шпион“ е първият разкрит мащабен случай на шпионаж не само в Македония, а и на Балканите.

Сред арестуваните и издирваните са служители на Агенцията за разузнаване на Македония, МВР, журналисти, шеф на кабинета на председателя на парламента, служител на Държавния архив в Скопие.

Частната разузнавателна структура била създадена през 2009 г. от уволнен служител на Агенцията за разузнаване.

Криминалната група е предоставяла на чужди секретни служби класифицирани документи за състоянието на сигурността в Македония, политическата обстановка, справки за уахабизма и радикалните структури в Македония и Албания.

Същевременно нелегалната структура е събирала и записвала инфорамция за бизнесмени и публични личности, за да ги изнудва. Част от арестуваните искали крупни суми, за да не предоставят на медии и сайтове компрометираща инфорамция.

При обиски в квартири на арестуваните са открити 1095 броя муниции, 481 CD-та, 134 видеокасети, 81 компютъра, 67 СИМ карти, 56 gsm-a, 51 DVD-тa, оръжие.

Ръководството на най-голямата опозицонна партия в страната - Социалдемократическият съюз на Македония, обаче опреди акцията „Шпион“ като „повторно демонстриране на терор и насилие“ от страна на „партийната полиция“ на премиера Никола Груевски.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!