Шефката на МВФ се изправя пред съда заради аферата "Тапи"

OFFNews 22 юли 2016 в 17:32 2610 2

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард се изправя пред съда заради аферата "Тапи", при която Франция изплати милиони компенсация на бизнесмена Бернар Тапи. 

През 2008 г. Лагард се обърна към Aрбитражния съд за решаването на спора между държавна банка и френски магнат, свързан с продажбата на марката Adidas. По-късно съдът взе решение държавата да изплати на Тапи обезщетение на стойност 400 милиона евро.

Това се случва по времето, когато Лагард е министър на икономиката на Франция и ръководеното от нея министерство потвърждава решението. 

Върховният апелационен съд на Франция отхвърли обжалването на Кристин Лагард върху решението тя да бъде дадена на съд заради действията ѝ по време на тези събития.

Ако бъде осъдена, Лагард може да получи ефективна присъда от една година затвор, както и глоба в размер на 15 000 евро. Тя отрича обвиненията срещу нея, посочвайки, че е действала по нарежданията на тогавашния президент Никола Саркози.

В същото време от МВФ изразиха категоричната си подкрепа за своя директор, която наскоро започна своя втори 5-годишен мандат начело на финансовата институция.

Официалното разследване срещу изпълнителния директор на МВФ започна през 2014 г. по обвинения в проявена небрежност в рамките на мащабен скандал, в който бизнесменът Тапи обвини друга банка в измама при продажбата на компанията „Адидас" през 90-те години на миналия век.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!