Шефът на военния комитет на НАТО: Украйна няма да получи западни самолети преди края на контранастъплението

OFFNews 04 юли 2023 в 10:11 1727 2

Снимка Facebook / Karoly Kuti

Роб Бауер

Украйна няма да получи западни бойни самолети, докато не приключи контранастъплението, съобщи председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер в интервю за радио LBC.

„Дискусията за изтребителите е важна, но няма да бъде решена в краткосрочен план за това контранастъпление. Обучението на пилотите, обучението на техническия персонал, логистиката, която може да поддържа тези самолети, няма да са готови до завършването на контранастъплението“, каза Бауер. По думите му е „важно и разбираемо“ искането на Украйна за западни бойни самолети, но „не трябва да смесваме това с обсъждането на сегашното контранастъпление “.

На въпрос дали Украйна може да спечели война срещу Русия без западни бойни самолети Бауер подчерта: „Мисля, че Украйна има предимство, защото има западни оръжейни системи, има по-добро обучение и, което е много важно, много по-висок дух и мотивация“.

„В момента няма график за обучение на украински пилоти на западни изтребители F-16, някои от чуждестранните партньори се бавят“, коментира на 1 юли украинският президент Володимир Зеленски на съвместна пресконференция с премиера на Испания Педро Санчес в Киев.

„Имаме коалиция от държави, които са готови да започнат обучение на украински пилоти (на F-16, б. р.). Няма график за обучение. Смятам, че някои партньори забавят това. Защо правят това, не знам“, каза Зеленски.

В сряда в ефира на националния телевизионен маратон в Украйна външният министър Дмитро Кулеба също изрази песимизъм за срока за получаване на бойни самолети. Ако по-рано е бил уверен, че това ще стане през първите месеци на 2024, сега е очевидно, че ще е по-късно.

„Обучението не започна през юни. Това означава, че графикът започва да се измества... Сега работим с всички участващи страни, с всички страни, участващи в авиационната коалиция, за да ускорим този процес колкото е възможно повече“, каза Кулеба.

Малко по-рано в интервю за „Вашингтон пост“ главнокомандващият на ВСУ ген. Валерий Залужни директно упрекна западните съюзници, че го „тласкат към настъпление без авиация“. Той посочи доктрината на НАТО, която е аналогична с тази на Русия и предполага превъзходство във въздуха за начало на наземни операции с дълбоко проникване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

foreigner66

04.07 2023 в 11:55

Нека да се бавят, утре като им стъпи руската паплач на вратата ще ги видим, какво ще правят. Наистина не е ясно, защо западните държави се държат така с Украйна, в Косово беше различно. Мощна или не, Русия в този си вид е и ще бъде заплаха за мира, докато не бъде променено възприятието на света за войните. Текат реки от кръв, щурмовите части спят по трупове,загиват хиляди цивилни, какво още трябва да се случи за да разберат чичковците със златните очилца,че е време да действат.

345

1

Джендо Джедев

04.07 2023 в 11:34

Още се туткайте! Накрая войната ще спре защото на Путя ще му резнат кратунката собствените му хора, а не защото с ваши самолети украинците са обърнали хода й.
 
X

Да помогнем на украинските деца!