"Шарли ебдо" излиза в сряда с брой в едномилионен тираж

OFFNews 10 януари 2015 в 16:50 5114 10

Оцелелите от атентата в редакцията на сатиричния седмичник "Шарли ебдо" подготвят нов брой който ще излезе с извънреден тираж от 1 милион броя за Франция и чужбина, предаде Франс прес.

Вестник "Либерасион" е предложил на оцелелите да работят в неговата редакция. В сряда ще бъде издаден "брой на оцелелите", ново издание, а не некролог, подчертава член на редакцията. Той ще се опита да накара хората да се посмеят в памет на 12-те загинали.

"Ще вложим всички сили, които ни остават, в осемте страници на броя в сряда. Каквото имаме да кажем, ще го кажем в този брой", обяснява Ришар Малка, адвокат на "Шарли ебдо". Въпреки предложенията за рисунки, пристигащи от цял свят, редакцията е избрала да запълни сама страниците на следващия брой.

Френските медии се мобилизираха, за да предложат материална помощ. "Искаха да убият свободата на пресата, талантите на карикатуристите. Искат да унищожат един глас, една светлина. Най-силният отговор е "продължаваме", защото "всички ние сме Шарли", подчерта френският премиер Манюел Валс на среща с редакцията.

По време на първата редакционна среща след клането е била отхвърлена идеята да се оставят празни полета на страниците на бъдещия брой в памет на изчезналите журналисти.

"Не искам да има празнота", аргументира се главният редактор Жерар Биар. "Трябва всички да са там, на страниците. И Мустафа  също". Мустафа Урад, коректорът, беше сред избитите от братята ислямисти Саид и Шериф Куаши.

Драмата от сряда се усеща навсякъде, но въпреки тъгата се разменят остри шеги. Както всяка седмица, темата на първа страница ще бъде решена в понеделник вечерта. Подкрепата за седмичника във Франция и по света доведе до внезапно и рязко повишение на броя на абонаментите. Продажбите на тениски, шапки, значки и други продукти с надписа "Аз съм Шарли" процъфтяват по интернет, а платформите за продажба онлайн като И Бей и Амазон обещаха да преведат получените комисионни на "Шарли ебдо". В цяла Франция логото "Аз съм Шарли" е навсякъде, три думи с бяло и сиво на черен фон със същия шрифт като на името на седмичника.

На Площада на Републиката в Париж, откъдето утре ще потегли мащабно шествие в подкрепа на свободата, са залепени много афиши с това лого сред свещите, запалени в памет на жертвите. "Аз съм Шарли" беше превърнато и в песен от видеозаписи, публикувани от известни и анонимни певци.

В артистичните среди, един от създателите на "Астерикс" Албер Юдерзо, хвана отново молива на 87 години. Той е създал картини на непримиримия малък галски войн, свързани с клането в редакцията на "Шарли ебдо". От атентата насам художници от целия свят, професионалисти или аматьори, защитават свободата на словото, публикувайки хиляди рисунки в мрежата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!