"Шарли ебдо" излиза в сряда с брой в едномилионен тираж

OFFNews Последна промяна на 10 януари 2015 в 16:50 4466 10

Оцелелите от атентата в редакцията на сатиричния седмичник "Шарли ебдо" подготвят нов брой който ще излезе с извънреден тираж от 1 милион броя за Франция и чужбина, предаде Франс прес.

Вестник "Либерасион" е предложил на оцелелите да работят в неговата редакция. В сряда ще бъде издаден "брой на оцелелите", ново издание, а не некролог, подчертава член на редакцията. Той ще се опита да накара хората да се посмеят в памет на 12-те загинали.

"Ще вложим всички сили, които ни остават, в осемте страници на броя в сряда. Каквото имаме да кажем, ще го кажем в този брой", обяснява Ришар Малка, адвокат на "Шарли ебдо". Въпреки предложенията за рисунки, пристигащи от цял свят, редакцията е избрала да запълни сама страниците на следващия брой.

Френските медии се мобилизираха, за да предложат материална помощ. "Искаха да убият свободата на пресата, талантите на карикатуристите. Искат да унищожат един глас, една светлина. Най-силният отговор е "продължаваме", защото "всички ние сме Шарли", подчерта френският премиер Манюел Валс на среща с редакцията.

По време на първата редакционна среща след клането е била отхвърлена идеята да се оставят празни полета на страниците на бъдещия брой в памет на изчезналите журналисти.

"Не искам да има празнота", аргументира се главният редактор Жерар Биар. "Трябва всички да са там, на страниците. И Мустафа  също". Мустафа Урад, коректорът, беше сред избитите от братята ислямисти Саид и Шериф Куаши.

Драмата от сряда се усеща навсякъде, но въпреки тъгата се разменят остри шеги. Както всяка седмица, темата на първа страница ще бъде решена в понеделник вечерта. Подкрепата за седмичника във Франция и по света доведе до внезапно и рязко повишение на броя на абонаментите. Продажбите на тениски, шапки, значки и други продукти с надписа "Аз съм Шарли" процъфтяват по интернет, а платформите за продажба онлайн като И Бей и Амазон обещаха да преведат получените комисионни на "Шарли ебдо". В цяла Франция логото "Аз съм Шарли" е навсякъде, три думи с бяло и сиво на черен фон със същия шрифт като на името на седмичника.

На Площада на Републиката в Париж, откъдето утре ще потегли мащабно шествие в подкрепа на свободата, са залепени много афиши с това лого сред свещите, запалени в памет на жертвите. "Аз съм Шарли" беше превърнато и в песен от видеозаписи, публикувани от известни и анонимни певци.

В артистичните среди, един от създателите на "Астерикс" Албер Юдерзо, хвана отново молива на 87 години. Той е създал картини на непримиримия малък галски войн, свързани с клането в редакцията на "Шарли ебдо". От атентата насам художници от целия свят, професионалисти или аматьори, защитават свободата на словото, публикувайки хиляди рисунки в мрежата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.01 2015 в 23:26

Je suis Donbass, je suis Odessa, je suis Luhansk, je suis Belgrade! Je Ne Suis Pas Charlie!

11.01 2015 в 14:14

Кънчо неувряла тикво! Хуморът не е подходящ навсякъде. Като чета и други ехидни съвсем в байганьовски стил коментарчета разбирам, защо България е затънала в едно смърдящо блато и няма излизане от там. Не разбирате ли кънчовци и кроковци, че се надсмивате над собствената си простотия!

11.01 2015 в 00:13

Правилното според мене е тоя брой да се подарява. За да пропуснат търговския момент със смъртта на хората. Да я нема пошлостта.

10.01 2015 в 20:38

А може би, ако стрелците вместо "Аллах Акбар!" викаха "Хероям сало!" и бяха превързани с ярко жълта лентичка над лакътя нямаше да бъдат убити и нямаше да ги нарекат терористи?

10.01 2015 в 20:34

Там хората споделят идеи, а не опорни точки, преведени от в. Комсомолска правда като червенокафявата тролска дружина.
Вие барем пари изкарвате ли или сте от "доброволците" (според Кутев)?

10.01 2015 в 20:26

Eй това да публикуват в новия брой, за да им се отворят на хората очите:

Европейски съюз или Съединени МЮСЮЛМАНСКИ ЩАТИ?!

БУРКИТЕ ПРЕВЗЕМАТ ЕВРОПА

Февруарски петък в Париж. От небето се сипе дъжд със сняг. В квартала Монмартр хиляди сурови мъже постилат върху уличния тротоар килимчета и събуват обувките си. Уличките около булевард Барбес са затворени. ”Не ви съветвам да отивате там, мадам – казва ми млад полицай. – Те не обичат, когато ги наблюдават. И непременно скрийте камерата”.

И се оказва прав. Когато изваждам камерата в сърцето на мъжката тълпа, върху мен скача един грамаден негър и крещи: “Ако не я махнеш, ще те убия!”. “Долу ръцете, кретен!” – викам в отговор аз и размахвам белия си чадър, следвайки съвета на един приятел-французин. “Когато те атакува негър – обясни ми той, – дръж се по същия начин: крещи, жестикулирай под носа му, скачай, изразявай агресия. Те не обичат, когато някой играе по техните правила, особено ако това е бяла жена”.

След миг съм обкръжена от тежко дишащи мрачни мъже. Един от тях с надпис “секюрити” на ръката ме пита на английски: "Какво правите тук, мадам?” – “Разхождам се, аз съм туристка”. – “Тогава минавайте по-бързо”. – “Защо? Тук ми харесва, ще остана”. – “Не можете да наблюдавате хората, когато се молят”. – "Ако хората не искат да ги наблюдават, те могат да си се молят вкъщи. Аз съм в центъра на Париж, на обществена улица. Само опитайте да ме докоснете!”. – “Аз не Ви докосвам, но няма да мога да Ви защитя” – меко отговаря охранителят. – “А аз не се нуждая от това! Аз съм в свободна страна под защитата на закона!”. Охранителят обяснява нещо на тълпата и тя ми отваря път.

“Аллах! Аллах!” – мощният вик на хиляди гърла разтърсва парижките улици и ме блъсва в стената на ресторанчето “Еврокебап”. Стотици хора са се проснали на земята в религиозна треска и мокрият сняг пада върху гърбовете им. Тези хора вярват безрезервно, с цялото си същество! Нито в Кандахар, нито в Багдад, нито в Газа не съм срещала такава неудържима вяра в Аллах, както в католическия Париж – най-присмехулния и безгрижния град на света, в страната, която е изгонила Бога преди 200 години!

10.01 2015 в 20:24

Защо бе? Това е хумор. Трябва да бъдете толерантни! Къде ви останаха обноските? Нали не сте диви ислямисти? Защо пак с оръжие и закани за убийство за едни думи?!

Ето например аз също бих попитал в новия брой дали ще има карикатура "Разстрел на карикатуристи"?

10.01 2015 в 20:05

Кроко,

Накакрай някой мургав събрат да ти тегли 1 куршум (а може и вуй), да си направиш реклама, за да може жена ти да събере "парички".

Какво чакаш?

10.01 2015 в 19:41

Пукни ,изрод!

10.01 2015 в 18:33

Направиха си рекламата и сега имат парички:-))).
 
X

Парламентът на живо