Северна Корея пусна на вода първата си тактическа ядрена подводница

OFFNews 08 септември 2023 в 08:12 5573 2

Севернокорейската подводница.

Снимка БТА/АП

Севернокорейската подводница.

Северна Корея е пуснала на вода първата си "тактическа ядрена подводница" и я е зачислила към флота, който патрулира във водите между Корейския полуостров и Япония, предават Ройтерс и БТА с позоваване на севернокорейската държавна медия.

Подводница № 841 - наречена "Героят Ким Кун Ок" по името на севернокорейска историческа личност - ще бъде едно от основните "подводни нападателни средства на военноморските сили" на Северна Корея, е заявил лидерът Ким Чен-ун на церемонията по пускането на подводницата в сряда. По думите му въоръжаването на флота с ядрени оръжия е "спешна задача". Той е обещал да прехвърли към военноморските сили повече подводни и надводни кораби, оборудвани с тактически ядрени оръжия, допълва севернокорейската агенция КЦТА.

Според анализатори плавателният съд изглежда е модифицирана подводница от съветската епоха от клас "Ромео", която Северна Корея е придобила от Китай през 70-те години на миналия век и е започнала да произвежда в страната. Конструкцията ѝ, с 10 люка за пускови тръби, показва, че най-вероятно е въоръжена с балистични ракети и крилати ракети, казват анализаторите.

Подобни оръжия няма да имат голяма добавена стойност към по-стабилните сухопътни ядрени сили на Севера, тъй като подводниците му може да не оцелеят толкова дълго по време на война, каза Ван Ван Дипен, бивш експерт по оръжия в правителството на САЩ, който работи по проекта "38 North" във Вашингтон, цитиран от Ройтерс.

"Когато това нещо бъде разгърнато в полеви условия, то ще бъде доста уязвимо за съюзническите противолодъчни средства. Така че мисля, че от гледна точка на твърдата военна гледна точка в това няма много смисъл", допълва той.

Южнокорейските военни коментират, че подводницата не изглежда готова за нормални операции и че има признаци, че Северна Корея се опитва да преувеличи възможностите ѝ.

Анализатори за първи път забелязват признаци, че се строи поне една нова подводница през 2016 г., а през 2019 г. държавните медии на Севера публикуват кадри, на които се вижда как Ким инспектира непоказвана досега подводница. Не е ясно дали Северна Корея е приключила разработването на миниатюризираните ядрени бойни глави, необходими за монтиране на ракети, които се изстрелват от подводница.

ТАСС съобщава, че предстои пускането на подводницата в морето за провеждане на изпитания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

08.09 2023 в 15:41

"Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!"

12078

1

edin slep

08.09 2023 в 12:18

Все някой откачалник иска хората му да ядат подводници и ракети.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки