Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Северна Корея извърши тест на снаряди с малък обсег

OFFNews 04 май 2019 в 10:52 1770 0

Северна Корея извърши тест с няколко снаряда с малък обсег, предаде BBC, позовавайки се на информация от южнокорейската армия.

Първоначалната информация гласеше, че са изстреляни ракети, но по-късно от Южна Корея съобщиха, че става въпрос за неидентифицирани снаряди. Армията на Южна Корея провежда анализи на изстрелването съвместно със Съединените щати.

Снарядите са били изстреляни от източното крайбрежие на Северна Корея по посока на Японско море. Изминали са разстояние между 70 и 200 километра, но не са достигнали японската икономическа зона. 

Това е първият тест откакто севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещна с американския президент Доналд Тръмп във Виетнам, когато така и не стигнаха до споразумение.

Президент Тръмп се оттегли от срещата, тъй като по негови думи Ким Чен Ун му предложил "лоша сделка" в Ханой през февруари.

Ако бъде потвърдено, че става дума за ракети, това би бил първият такъв тест в Северна Корея от ноември 2017 г. насам.

Изстрелването на ракета с малък обсег все пак не е в нарушение на обещаното от Северна Корея, тъй като то важи само за тестването на ракети с голям обсег и ядрени такива.

Пхенян обаче изглежда все по-нетърпелив относно настояването на Вашингтон, че икономическите санкции върху Северна Корея ще бъдат повдигнати, само ако Ким Чен Ун предприеме сериозни стъпки за ограничаването на програмата му за ядрени оръжия. 

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс коментира, че са наясно с действията на Северна Корея и ще продължават да следят развитието им. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!