Серия атентати в Багдад, множество убити

OFFNews 22 декември 2011 в 10:56 1550 0

Най-малко 57 души загинаха и стотици бяха ранени при поредица от експлозии тази сутрин в Багдад, заяви говорител на иракското здравно министерство, цитиран от Ройтерс.

Ранени са най-малко 180 души при повече от 10 експлозии.

АП съобщава за 12 взрива в девет квартала в Багдад. Те са предизвикани от бомби, закрепени за автомобили, крайпътни бомби и коли, заредени с експлозиви. Повечето са станали в шиитски квартали, въпреки че някои сунитски райони също са били засегнати.

Седем от жертвите са загинали при експлозия в квартал Амил, която е била насочена срещу спасители, събрали се заради избухнал по-рано взрив.

Това е първата координирана атака в иракската столица след началото на кризата между шиитското правителство и сунитите след изтеглянето на американските военни. На 18 декември последният американски войник напусна Ирак след близо девет години война. Ден по-късно, в рамките на т.нар. антитерористичен закон, иракските власти издадоха заповед за арест на вицепрезидента Тарик ал Хашими заради предполагаемото му участие в убийството на представители на властите. Ал Хашими отхвърля всички обвинения. Той е член на сунитския парламентарен блок "Иракия" и твърди, че е жертва на преследване от страна на иракското правителство, оглавявано от шиита Нури ал Малики. Самият Ал Хашими изрази учудване от оптимистичните изявления на Барак Обама, че Ирак се е превърнал в демократична държава с независима съдебна система. Шиитите са мнозинство, което беше потискано дълго, затова в последните години се разрази кръвопролитна борба между шиитски фракции и бившите сунитски господари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!