Сергей Шойгу: Унищожихме 6 системи HIMARS в Украйна. ВСУ: нищо не сте унищожили

Красимир Крумов 02 август 2022 в 13:52 13453 5

Реактивна система за залпов огън HIMARS

Снимка НВ Украина

Реактивна система за залпов огън HIMARS

Руските военни са унищожили шест пускови установки MLRS HIMARS и над 200 ракети за тях, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Не сме загубили нито една система за ракетен залпов огън HIMARS, заяви от своя страна командващия Оперативно командване „Юг“ генерал-майор Андрей Ковалчук.

"Неконтролираните доставки на западни оръжия в Украйна сериозно заплашват сигурността на региона. Всичко в резултат на ударите на руските войски срещу военни обекти на ВСУ са унищожени 33 американски гаубици M777, пет пускови установки на противокорабния комплекс Harpoon. А също така шест пускови установки и повече от 200 ракети от ракетни системи за залпов изстрел HIMARS", каза пълководецът на Путин по т. н. селекторно съвещание, оперативка по радиоточките.

Москва твърди, че през последните две седмици украинските войски са „загубили 396 противотанкови ракетни комплекса Javelin и NLAW и 125 преносими зенитно-ракетни комплекса Stinger.

„Към началото на август Украйна не е изгубила нито една РСЗО HIMARS. Това демонстрира колко добре успяхме бързо да се научим да ги използваме. Дори американците бяха удивени от това, колко ефективно използваме тези системи. Защото всяка една ракета попада в целта. Всяка една ракета унищожава мост или склад с боеприпаси.“ – коментира генерал-майор Ковалчук.

Според генерала съюзниците са видели огромната икономическа ефективност от това как украинските сили използват ракетите. Всяка изстреляна ракета унищожава руска техника или боеприпаси с многократно по-висока стойност. В момента Украйна по думите на министъра на отбраната Олексий Резников разполага с 20 комплекса HIMARS.

На 1 август руското МО се похвали с унищожаването на 2 HIMARS-а и го илюстрира с филмче на ракета, която влиза във втория етаж на един от корпусите на завод Украински енергийни машини в Харков. Руснаците се хвалеха с ликвидирането на HIMARS-и в средата на юли, но тогава бяха опровергани и лично от командира на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ ген. Марк Мили. „За момента системите не са унищожени от руснаците и аз чукам на дърво всеки път, когато съобщавам подобна новина.“ – коментира ген. Мили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

5

Анализи

02.08 2022 в 18:18

Май пак послъгват. От финландска територия, откъдето се извършват наблюдения твърдят, че няма такова нещо. От лъжата никой не печели освен заблудените руснаци .

2073

4

Johnny B Goode

02.08 2022 в 15:11

Вярно е, с ракети от крайцера Москва са ги ударили всичките HIMARS-и.
Безаналогови, хипер-супер-дупер ракети. Ако не вярвате на Шойгу, питайте Бай Пешо пернишкия винкел. Той отговаря тук по темата докато Еврото е на руската яхта за заслужена почивка и координация с Вовата и Серж.

925

3

ешо

02.08 2022 в 14:37

по руски сметки са унищожени около 30 HIMARS а украинците нямат толкова доста послъгват рашистите

6386

2

Zlatko

02.08 2022 в 14:36

Това се докладва на Путя и пред всероссийската аудитория, иначе……

318

1

Valioka

02.08 2022 в 14:07

Е, като ги унищожихте, няма от какво да се страхувате... Защо тогава пращате куцо, кьораво и сакато на юг към Херсон?...