Сексуален тормоз в Европарламента? Депутати поискаха разследване

ОFFNews 25 октомври 2017 в 21:08 3279 0

Няколко групи в Европейския парламент (ЕП) са поискали започването на независимо външно разследване на случаи със сексуален тормоз и посегателства в парламента, който според медийни публикации е "развъдник на посегателства", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Евродепутати проведоха дебати - с участието предимно на жени - в рамките на кампанията под хаштага #MeToo на жени, които говорят открито за сексуални посегателства срещу тях след скандала с холивудския продуцент Харви Уайнстийн. Очаква се резолюцията за започване на външно разследване да бъде гласувана утре.

През уикенда британският "Сънди таймс" и френският "Фигаро" съобщиха за посегателства срещу служителки в парламента, вкл. за случай, в който евродепутат бил мастурбирал пред млада асистентка. Брюкселският уебсайт "Политико" обяви, че през миналата седмица е получил "над 30 твърдения за изнасилване, посегателство и тормоз" в ЕП.

В хода на парламентарния дебат Ираче Гарсия Перес от "Прогресивния алианс на социалисти и демократи" каза, че парламентът има свои инструменти за разследване на посегателствата, но те явно "не работят правилно" и затова трябва да има "външна намеса". От групата на "Зелените" поискаха създаването на "комисия от независими експерти, която да проучи положението със сексуалния тормоз и посегателства" в ЕП. "Зелените" настояват за налагането на "най-строги санкции" на провинилите се.

Критици на действащите процедури в ЕП казват, че комисиите, които трябва да разследват жалби, са предубедени, защото в тях мнозинство имат депутатите.

Председателят на ЕП Антонио Таяни каза в понеделник, че е бил "шокиран и възмутен" от съобщенията за сексуални посегателства, но отбеляза, че досега не е получавал официални оплаквания. Таяни не присъства на парламентарния дебат по темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!