Седем полицаи убити в Северен Ирак. Най-вероятно е дело на ''Ислямска държава''

OFFNews 18 декември 2022 в 12:00 1669 1

Снимката е илюстративна

Снимка Getty Images

Снимката е илюстративна

Поне седем членове на иракската федерална полиция бяха убити днес при нападение в Северен Ирак, което вероятно е дело на джихадистите от групировката "Ислямска държава". Мишена е бил камион с полицаи, съобщиха два полицейски източника, предаде Франс прес.

Aвтомобилът, в който пътували полицаите, се е взривил на крайпътна бомба близо до село Шагал ал Матар, в покрайнините на Куркук. След това по него е била открита стрелба, каза полицейски източник, който обвини за атаката "Ислямска държава" (ИД). Един нападател е убит, останалите се издирват.

В Багдад служител на Министерството на вътрешните работи потвърди, че е имало такова нападение и съобщи за седем убити полицаи, включително един офицер.

След светкавичния си възход през 2014 г. в Ирак и завладяването на големи територии в Ирак и съседна Сирия, самопровъзгласилият се "халифат" на ИД беше унищожен при последователни офанзиви в тези две страни. Въпреки че Ирак обяви през 2017 г., че удържал военна победа срещу ИД, джихадистите остават активни в няколко области на страната.

Иракските сили за сигурност провеждат антитерористични операции и претърсват районите, където действа ИД, редовно съобщават за ликвидиране на десетки джихадисти при въздушни удари или нападения. Въпреки че беше разбита, "ИД запази способността си да предприема редовни атаки", пише в доклад на ООН, публикуван през януари 2022 г.

"Експлоатирайки пропускливата граница" между Ирак и Сирия, джихадистката организация още разполага с "между 6 000 и 10 000 бойци в тези две страни, където формира клетки и обучава агенти", се посочва още в доклада на ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews