Сбогом! Европарламентът одобри споразумението за Брекзит

OFFNews 29 януари 2020 в 20:29 4355 0

Снимка europa.eu

С 621 гласа "за", 49 "против" и 13 "въздържали се" Европейският парламент одобри тази вечер споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Така споразумението за Брекзит преодоля предпоследното препятствие преди да влезе в сила - гласуване с квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС утре ще приключи процедурата. Официално Брекзит ще се състои на 31 януари.

С напускането на представителите на Великобритания броят на евродепутатите става 705. 

След гласуването залата стана на крака и изпя шотландската песен Auld Lang Syne.

Много евродепутати не скриха сълзите си в пленарната зала.

Няма да е лесно

Дълбоко ме натъжава мисълта, че сме стигнали до този момент. 50 години интеграция не могат лесно да се развалят. Всички ще трябва да работим усилено, за да изградим нови отношения, като винаги се съсредоточаваме върху интересите и защитата на правата на гражданите. Няма да бъде просто. Ще има трудни ситуации, които ще тестват бъдещите ни отношения. Ние знаехме това от началото на Брекзит. Сигурен съм обаче, че ще успеем да преодолеем всякакви различия и винаги да намерим допирна точка, заяви председателят на ЕП Давид Сасоли.

Коментирайки историческото значение на гласуването, повечето говорители от името на политическите групи подчертаха, че споразумението за оттегляне не е краят на отношенията между ЕС и Обединеното кралство и че връзката между европейските народи е силна и ще продължи да съществува.

Те също посочиха, че ще се вземат поуки от Брекзит, които трябва да очертаят бъдещето на ЕС и благодариха на Обединеното кралство и неговите евродепутати за техния принос по време на членството.

Много от участниците в дебата предупредиха, че преговорите за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания ще бъдат трудни, особено като се има предвид представеният график в споразумението за оттегляне.

Следващите стъпки

За да влезе в сила, споразумението за оттегляне трябва да мине през последно гласуване с квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС.

Преходният период, който започва на 1 февруари, приключва през декември 2020 г. Всякакво споразумение за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания трябва да бъде напълно приключено дотогава, за да може да влезе в сила на 1 януари 2021 г.

Преходният период може да бъде удължен още веднъж за период от една до две години, но решението трябва да бъде взето от Съвместния комитет на ЕС и Обединеното кралство преди 1 юли.

Парламентът ще трябва да одобри всякакво бъдещо споразумение относно бъдещите отношения. Ако в такова споразумение се посочват споделени компетенции между ЕС и държавите членки, то тогава националните парламенти също трябва да го ратифицират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови