Сътрудничеството между Русия и Китай е ключово за международната сигурност, обяви Лавров

OFFNews 13 май 2019 в 18:21 1900 0

Москва и Пекин взаимодействат активно в интерес на укрепването на международната сигурност и стабилност. Това заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров преди да се срещне с китайския си колега Ван И, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Като цяло руско-китайското взаимодействие е един от ключовите фактори за поддържането на международната сигурност и стабилност, за оформянето на многополюсното устройство на света", каза Лавров.

Той отбеляза, че Китай е ключов партньор на Русия на световната сцена.

"Държавите ни сътрудничат тясно на най-различни многостранни площадки, включително ООН, Г-20, ШОС (Шанхайската организация за сътрудничество), БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), РИК (формата Русия-Индия-Китай), работим по съвместяването на интеграционните потенциали на ЕАИС (Евразийския икономически съюз) и "Един пояс, един път" с перспектива за формиране на голямо евразийско пространство", допълни той.

"Ценим и нашето военно, военнотехническо сътрудничество, взаимодействието по линия на правоохранителните органи, в това число в борбата с тероризма, наркотрафика и организираната престъпност", посочи той.

Китайският външен министър Ван И призова Русия да противодейства на страните, използващи лъжи за политически цели. 

"Днес клеветата и очернянето са един от методите за провокация. Може да се окаже, че когато такива клевети и лъжи прозвучат сто пъти, накрая може да се възприемат като истина. Това не е добре. Колкото по-голяма е държавата, толкова по-голяма отговорност има тя, но, за съжаление, сега колкото по-голяма е държавата, толкова по-своеволно се държи тя", каза той.

Изказванията им идват на фона на ескалиращата търговска война между Китай и САЩ. Преди дни САЩ рязко увеличиха митата за внос на стоки от Китай - от 10% на 25%. Бяха наложени мита на стоки за 200 милиарда долара. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови