Търговската война ескалира: САЩ увеличи двойно митата за внос от Китай на стоки за $200 млрд.

OFFNews Последна промяна на 10 май 2019 в 11:10 4702 0

Търговската война между Съединените американски щати и Китай ескалира.

САЩ рязко увеличи митата за внос на стоки от Китай. Ръстът е повече от двоен - от 10% на 25%. Налагат се мита на стоки за 200 милиарда долара. Новият регламент влезе в сила днес, 10 май, малко след полунощ местно време.

Особено тежко засегнати ще са потребителски стоки като мобилни телефони, компютри, дрехи и играчки, отбелязва Bloomberg.

В отговор Пекин заяви, че "дълбоко съжалява" за хода на САЩ и ще трябва да предприеме "необходими насрещни мерки".

Всичко това се случва, докато висопоставени представители на двете страни се опитват да спасят търговското споразумение във Вашингтон. Напоследък изглеждаше, че двете световни сили са близо до момента, в който ще сложат край на продължилото месеци търговско напрежение. Случи се обратното.

Китайското Министерство на търговията потвърди на уебсайта си най-новото повишение на митата с коментара, че в страната се надяват САЩ и Китай да работят заедно, за да бъдат разрешени съществуващите проблеми чрез сътрудничество и консултации.

Новите 25-процентни мита ще плащат американските компании, които внасят китайски стоки в САЩ, уточнява Би Би Си.

Миналата година САЩ наложиха 10-процентни мита на китайски стоки за $200 милиарда, включително риба, ръчни чанти, облекло и обувки. Тарифите трябваше да се повишат в началото на 2019-а, но увеличението беше отложено с напредването на преговорите.

Търговската война между САЩ и Китай е тежест за световната икономика през последната година и създава несигурност за бизнеса и потребителите.

Въпреки че американският президент Доналд Тръмп омаловажава влиянието на митата за икономиката на САЩ, повишаването им вероятно ще засегне някои американски компании и потребители, които в крайна сметка може би ще платят сметката, смятат анализатори, цитирани от Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови