Меркел нарече "печално" решението на Тръмп да изтегли САЩ от ядреното споразумение с Иран

OFFNews 09 май 2018 в 18:21 2835 0

Германският канцлер Ангела Меркел изрази съжаление заради изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран и нарече "печалното" решението на президента Доналд Тръмп, съобщи ДПА, цитирана от БТА. 

Меркел призова Иран да продължи изпълнява задълженията си по споразумението като подчерта, че Международната агенция за атомна енергия винаги е казвала, че досега Техеран го е правил.

"Пътят към решението е като говорим един с друг", каза Меркел и посочи иранската сделка като пример за такава дипломация в действие.

Меркел изтъкна, че споразумението не трябва да бъде поставяно под въпрос, но трябва да се водят преговори за по-широко споразумение, което отива отвъд първоначалния документ.

Същевременно правителствен говорител съобщи, че Германия се опитва да уточни кога нейните фирми ще бъдат изправени пред последиците от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да се оттегли от споразумението и да възстанови санкциите срещу ислямската република.

Говорителка на германското министерство на икономиката заяви на редовна пресконференция днес, че засега не може да каже какви точно ще бъдат тези последици, но големият въпрос е как ще се отрази решението на САЩ на банките, предаде Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!