САЩ засилва военната си подкрепа за Украйна заради опасенията от нова атака срещу столицата

OFFNews 16 декември 2022 в 17:36 9640 4

Снимка Wikimedia Commons

Съединените щати обмислят да разширят военната си подкрепа за Украйна заради опасенията на Киев от нов опит на Русия да превземе столицата още през януари. Подобна хипотеза изказа преди ден в интервю за „Икономист“ главнокомандващият на ВСУ генерал Валерий Залужни.

„Политико“ цитира неназовани участници в дискусиите, които вървят в Белия дом и казва, че в допълнение към финализирането на плановете за изпращане на системата за противоракетна отбрана „Пейтриът“ в Украйна, администрацията на Байдън обмисля и изпращането на допълнително въоръжение.

В графата „друго въоръжение“ може да става въпрос за комплекти боеприпаси за директно насочване, които превръщат неуправляемите авиационни боеприпаси в „умни“ бомби, както и за наземни бомби с малък диаметър, което значително ще увеличи обхвата на удара.

В четвъртък Пентагонът вече обяви, че разширява обучението на украинските военни в американската база в Германия. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили информираха членовете на Камарата на представителите за ситуацията в Украйна. Те обсъдиха изпращането на системи „Пейтриът“ в Украйна, но казаха, че решението все още не е одобрено.

Според един от източниците на „Политико“ сред разглежданите варианти за Украйна е прехвърлянето на ракетна батарея „Пейтриът“ от версия Advanced Capability-3, предназначена за прехващане на балистични ракети. Друг вариант е да бъде сключен договор с Raytheon Technologies за изграждане на нови системи от нулата, но това може да отнеме години.

Един от проблемите, които служителите решават, е обучението на украински войници за работа със сложна система. За работа и поддръжка на една батарея „Пейтриът“ могат да бъдат нужни до 90 военнослужещи, като съответното обучение им отнема месеци, пише вестникът. Пентагонът все още не е отговорил на въпросите на американските законодатели относно обучението, включително къде ще се проведе.

Системите „Пейтриът“ може да се превърнат в едно от най-модерните оръжия, изпращани от САЩ от началото на войната, и да помогнат на Киев да отблъсне ударите на руски самолети и ракети. Украинската страна иска обаче и нови оръжия с по-голям обсег, за да може да извършва контраатаки на руска територия.

Въпреки че САЩ отказаха да осигурят ATACMS с обхват от близо 300 км, във Вашингтон обмисляха изпращането на предложените от Boeing наземни бомби с малък диаметър, които имат далекобойност от приблизително 150 километра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

16.12 2022 в 22:57

Съгласен съм с определението на Рассия с тумор.

Не съм съгласен с война като решение.

Китай са подобен тумор, макар и различен донякъде. Навсякъде шпионират и крадат, и там ли война?

2099

3

Mateevk

16.12 2022 в 21:30

Да, световната война чука на вратата и сега е момента да бъде предотвратена. Само с обмисляне и на принципа "на час по лъжичка" няма да стане.

-240

2

редовно четящ

16.12 2022 в 19:42

САЩ трябва да проумеят, че ако не искат нова световна война, туморът руzия трябва да бъде изрязан веднъж завинаги от тялото на цивилизацията ни. Също и разсейките в различните държави.

2550

1

alfakentavur

16.12 2022 в 18:02

Там нямат ли Курнелия Нинова и Костя Копейкин? А, май само детето/децата на Курнелия са там, а не в Масква.

 
X

Да помогнем на украинските деца!