Quantcast

САЩ съдят "Фолксваген" за нарушаване на законите за борба със замърсяването

OFFNews Последна промяна на 05 януари 2016 в 08:31 3177 3

САЩ съдят

Американските власти завеждат граждански иск срещу германския автомобилен гигант "Фолксваген" и неговите луксозни марки "Ауди" и "Порше", за нарушаване на законите за борба със замърсяването.

Претенцията за обезщетение може да възлезе на най-малко 20 милиарда долара, предадоха световните агенции, цитирани от БНР.

Американското министерство на правосъдието и Агенцията за околна среда обявиха, че са внесли общ иск в съд в Мичиган. Те обвиняват германската компания, че е оборудвала 600 000 дизелови автомобили със софтуер, който им позволявал да замърсяват въздуха, без да бъдат разкрити. По този начин са можели да мамят потребителите и да вредят на здравето им.

Гражданският иск е отделна стъпка от разследването за престъпление по наказателния кодекс, което министерството на правосъдието започна паралелно срещу германския концерн.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.01 2016 в 11:47

Какъв парадокс. Страната, която и днес отказва да подпише споразуменията от Киото за ограничаване на замърсяването в световен мащаб да съди... за замърсяване чужди производители.

05.01 2016 в 09:32

Големи лицемери са американците. VW дори и с лъжлива технология са около 10 пъти по-екологични от техните.

05.01 2016 в 08:47

Оставяме на страна справедливият гняв в този случай. Но в САЩ могат да те съдят за какво ли не. Не само да те съдят, а и да те осъдят. Правата на потребителите са още по всеобхватни от колкото в ЕС. Да пръднеш само и вече някой потребител ти е залепнал за гъза заедно с адвоката си.
Не правете бизнес в САЩ!