САЩ предупредиха Москва да не прави глупости, докато Финландия и Швеция чакат за НАТО

Няма да толерираме никаква агресия спрямо скандинавските държави, обяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан

OFFNews 19 май 2022 в 08:45 9591 3

Джейк Съливан

Снимка БГНЕС

САЩ предупреди Москва, че няма да толерират никаква агресия.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан предупреди, че САЩ "няма да толерират никаква агресия" спрямо Швеция и Финландия, докато скандинавските страни се готвят да се присъединят към НАТО.

На брифинг в Белия дом той заяви, че според член 5, ако има атака срещу една нация от НАТО, е равностойно на атака срещу всички от военния блок. Това не се отнася за Финландия и Швеция, докато те не бъдат одобрени без изключение от 30-те държави членки, но САЩ и алиансът са подготвени да покажат, на който и да е евентуален агресор, че по време на процеса на кандидатстване няма да бъдат допуснати никакви атаки към двете страни.

Съветникът по националната сигурност каза още, че има и могат да бъдат предприети практически мерки в тази посока.

Това звучи като предупреждение най-вече към Русия, която миналата седмица обяви, че ако се наложи може да предприеме "ответни стъпки" срещу Финландия и Швеция, ако се присъединят към пакта.

Според Съливан, ако е необходимо САЩ, са готови да осигурят отбранителни способности на Финландия и Швеция, въпреки че член 5 не важи за тях, докато не бъдат официално приети в НАТО, съобщава БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14048

4

voododoll

19.05 2022 в 09:50

Тъпото е че РуZия е склонна да заличи собсвтеното си населени заради вовата на Владимировича...

Ядрено оръжие няма да ползват, защото няма да остане цивилизация над която да симулират "могучая" армия.

РуZия не са някакъв злодей от детска книжка. Искат да са търговкси монополист на пазара на горива. Онищожение на човечеството няма да им го осигури. Вадят тея заплахи за да плашат гаргите с тях. НАТО също има ядрено оръжие, и то доста по съвременно и модерно и поддържано в състояние за употреба. А не лежащи по депа ракети от 70те, дето не се знае дали изобщо могат да се ползват.

-60

3

офф бее

19.05 2022 в 09:36

Те и без друго няма да посмеят. Нито има кой да пратят, нито с какво. На каруци ли ще си натоварят неваляшките...

-240

2

редовно четящ

19.05 2022 в 09:34

Ядрен отговор ще има само в болните мозъци на русоробите. Жужето знае, че в такъв случай за минути ще бъдат изпепелени най-големите градове на руzия. Да не забравяме, че и бункерът му не е недосегаем при съвременното въоръжение на НАТО. Поповите прасета няма къде да се скрият, не могат и да напуснат страната. А един Бог знае в какво състояние са прехвалените му ядрени оръжия, както всичко друго.