САЩ прати изтребители в Литва

OFFNews 07 март 2014 в 10:31 3055 4

Снимка: lockheedmartin.com

Шест американски изтребителя F 15 са пристигнали в Литва, за да подсилят патрулните мисии на литовските Военно-въздушни сили над Балтийско море по време на въоръжената намеса на Русия на Кримския полуостров, съобщи Пентагонът, цитиран от АП.

Самолетите и 60 американски военнослужещи са се приземили на военновъздушната база „Шауляй" в Литва. Те се присъединяват към други четири F 15 и 150 човека обслужващ персонал, които вече изпълняват патрулни мисии в литовското въздушно пространство. В Литва пребивават и изтребители от базата на британските ВВС „Лейкънхийт" в Англия.

Преди това бе съобщено, че американският ескадрен миноносец „Тракстън" се е отправил към Черно море за участие в планирани неколкодневни съвместни учения с българските и румънските военноморски сили, посочва АП. Според агенцията се очаква маневрите да продължат няколко дни.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки каза междувременно, че „Тракстън" ще премине Босфора утре, след което ще се отправи към румънско пристанище.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови