САЩ планират да доставят на Украйна касетъчни бомби

OFFNews 06 юли 2023 в 20:11 2888 5

Касетъчна бомба

Снимка Getty Images

Касетъчна бомба

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън "активно обмисля" предоставянето на касетъчни боеприпаси на Украйна, но все още няма решение, което да бъде докладвано, заяви говорителят на Белия дом Андрю Бейтс, цитиран от Ройтерс и "Радио Свобода".

САЩ ще обявят утре нов пакет военна помощ за Украйна, който ще включва касетъчни боеприпаси, пише лондонската информационна агенция, позовавайки се на двама анонимни представители на Белия дом. 

По-рано днес "Ню Йорк Таймс" съобщи, че САЩ ще доставят на Украйна касетъчни боеприпаси. Те са забранени в повече от 110 държави, тъй като поразяват безразборно големи площи, но САЩ, Украйна, Русия (както и Китай, Индия и Израел) не са подписали конвенция за забрана на този вид оръжия.

Неправителствената организация Human Rights Watch призова в четвъртък САЩ да не доставят касетъчни боеприпаси на Украйна.  

Пакетът военна помощ, който се очаква да бъде обявен утре, ще е за над 500 милиона долара, като се очаква Украйна да получи боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), бойни машини Bradley и бронетранспортьори Stryker.

Той ще бъде 42-ият, одобрен от Съединените щати за Украйна след руската инвазия през февруари 2022 г., на обща стойност над 40 милиарда долара.

Касетъчните боеприпаси обикновено освобождават голям брой по-малки бомби, които могат да убиват безразборно в широка диапазон, заплашвайки цивилни.

Бомбите са проектирани да експлодират или да се възпламенят при удар в земята, но исторически процентът на неуспех е най-висок сред всички класове оръжия, с трайни и често опустошителни последици за цивилните, отбелязва "Ню Йорк Таймс".

От Втората световна война касетъчните боеприпаси са убили от 56 500 до 86 500 цивилни. Освен това са убили и ранили десетки американски военнослужещи. Цивилни, включително деца в Сирия, Йемен, Афганистан, Ливан, Балканите и Лаос, продължават да страдат от инциденти, включващи остатъци от касетъчни боеприпаси.

Въпреки че разполагането на касетъчни боеприпаси само по себе си не е военно престъпление, използването им срещу цивилни може да бъде, защото те убиват безразборно с дълготрайни последици.

Документирано е широкото използване на касетъчни боеприпаси от Русия в Украйна от началото на инвазията през февруари 2022 г. Украйна също ги е използвала в усилията си да си върне окупираните от Русия територии, според наблюдатели на човешките права и ООН.

Според ООН касетъчните боеприпаси са убили най-малко 689 души само през първите шест месеца на войната в Украйна. Атаката с най-много известни жертви е удар от април 2022 г. с касетъчни бомба на претъпкана гара в Краматорск, която уби десетки и рани повече от 100 други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

07.07 2023 в 09:47

Иване,

Да, имат много добри касетки.

9030

4

Ivan Terziysky

07.07 2023 в 07:47

Точно така, Джендо, само че американците казаха, че техните избухват 100/100, така че не са опасни за цивилните. Така че не смятат, че трябва да ги ограничават. Абе западно качество. ;))

-529

3

6екеr4о

07.07 2023 в 00:45

Торбата с подаръци прекалено бавно се отваря...

-240

2

редовно четящ

06.07 2023 в 21:16

Това трябваше да стане. На зла круша, зъл прът.

345

1

Джендо Джедев

06.07 2023 в 21:05

Украинците не са варвари като орките, че да бомбят цивилни, камо ли с касетъчни боеприпаси.

А всъщност най-голямата опасност от тях е, че понякога доста от тях остават невзривени.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки