САЩ направиха рекордни доставки на втечнен газ за Европейския съюз през януари

OFFNews 28 януари 2022 в 20:06 4530 2

Януари е рекорден месец за доставки на втечнен газ от Съединените щати. Само за три седмици между 70 - 80 кораба оттам са били пренасочени към Европейския съюз, съобщава източник от Брюксел, цитиран от БНР.

По неговите думи перспективите за увеличаване на вноса оттам определено са добри. Изказването му е по повод опасенията, че Русия може да прекрати доставките на синьо гориво за Общността, ако се стигне до най-лошия сценарий с Украйна.

"Още не сме в криза на енергийните доставки, но ситуацията е по-трудна", казва източникът.

В момента хранилищата на ЕС са с 10% по-слабо захранени с горива от предишните години.

157 млрд. куб метра е капацитетът на ЕС за втечнен газ. Миналата седмица от него са били запълнени 66 процента, а възможностите са да се стигне до между 75% и 80%. В момента синьото гориво, което ЕС внася от Русия, представлява 40 на сто от енергийния микс, 39 процента идват от Норвегия, останалата част се запълва с втечнения газ.

От Брюксел обаче уточняват, че вносът на газ от Русия намалява стабилно пред последните седмици и трайно се замества от други източници.

Представители на Европейската комисия ще пътуват в Баку на 4 февруари, където ще обсъдят възможностите за внос на газ с президента на Азербайджан Илхан Алиев, проверяват се възможностите с други държави като Египет и страните от Персийския залив, в т.ч. дали е възможно част от доставките на Катар за Южна Корея да бъдат пренасочени към Европа.

"Тази зима може да се отвори пазар, който да не е временен, а ситуацията да се окаже вредна за всички оператори, които не повишават доставките си", посочват дипломатически източници, цитирани от националното радио.

За това, че САЩ и ЕС работят за осигуряване на непрекъснати, достатъчни и навременни доставки на природен газ за ЕС от различни източници по целия свят, за да се избегнат сътресения в доставките в случай на руско нахлуване в Украйна, се разбра от съвместно изявление на президента на САЩ Джо Байдън и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика