САЩ и Куба подновиха дипломатическите си отношения

OFFNews 20 юли 2015 в 10:24 2305 1

Снимка New York Post

Куба и САЩ официално подновиха прекъснатите с десетилетия дипломатически отношения, след като постигнатото през 2014 г. споразумение влезе в сила. Малко след полунощ местно време дипломатическите мисии в столиците на двете страни са придобили статут на посолства, съобщава Би Би Си.

Очаква се държавният секретар на САЩ Джон Кери и кубинският министър на външните работи Бруно Родригес да се срещнат днес във Вашингтон. 

Въпреки историческото споразумение, и двете страни признават, че проблемите далеч не са решени. Според говорител на Държавния департамент на Съединените щати все още има теми, по които вижданията на двете страни се разминават. Остават в сила ограниченията за влизане в Куба на американски граждани, както и икономическото ембарго, наложено от Щатите над комунистическата страна.

Според кубинските власти ембаргото има увреждащ ефект за икономиката на страната. Президентът Раул Кастро е призовал американския си колега Барак Обама да премахне ембаргото, но такова решение трябва да бъде гласувано и прието в Сената. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови