САЩ и Куба започват исторически разговори

Ивайло Анев 20 януари 2015 в 12:37 3113 0

САЩ ще се опитат да убедят Куба да вдигне ограниченията за пътуване и възможност за откриване на американско посолство по време на исторически преговори в Хавана тази седмица.

Това заяви представител на Държавния департамент на САЩ, съобщава Ройтерс.

Очакваме кубинците да вдигнат ограниченията за пътуване, ще се опитаме да се премахнат ограниченията за броя на нашия дипломатически персонал, ще се опитаме да получим безпрепятствено доставки до нашата мисия и свободен достъп до нашата мисия за кубинци, поясни представителят.

Разговорите имат за цел нормализиране на отношения с Куба. Те ще бъдат водени от Роберта Джейкъбсън, топ дипломатът на САЩ, който отговаря за Латинска Америка. Това е първата визита на високопоставен американски дипломат в страната за последните повече от три десетилетия.

Източникът поясни, че е трудно да се каже точно какво ще произлезе от разговорите на 21-23 януари. „Трудно е да се каже какво точно ще произлезе от този първи разговор. Ние не сме забравили тежестта на историята", заключи той.

Барак Обама обяви промените в политиката на САЩ към Куба на 17 декември 2014 г. Вашингтон и Хавана са провеждали тайни преговори през последните 18 месеца преди да обяват, че ще възстановят дипломатическите си отношения.

САЩ прекъснаха отношенията си с Куба през 1962 г. при управлението на президента Джон Кенеди, за да се накаже управлението на Фидел Кастро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!