САЩ, ЕС и Африканският съюз зоват за възстановяването на демокрацията в Нигер. ЕС спира финансовата помощ

OFFNews 29 юли 2023 в 14:06 2926 0

Абдурахман Чиани

Снимка Getty Images

Абдурахман Чиани

САЩ, ЕС и Африканският съюз призоваха днес за възстановяване на демократичния ред в Нигер, където по-рано тази седмица бе извършен военен преврат. ЕС спира за неопределено време изцяло своята помощ за Нигер, както и сътрудничеството си със западноафриканската държава в областта на сигурността, предаде Ройтерс. 

На 27 юли армията взе властта в Нигер и отстрани президента Мохамед Базум от власт. Вчера генерал Абдурахман Чиани обяви, че е новият ръководител на Националния съвет за съхранение на отечеството - хунтата, свалила от власт президента.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който е в Австралия, каза по-рано през деня пред журналисти, че е разговарял по телефона със сваления президент Мохамед Базум, но не даде подробности.

САЩ призоват за незабавното освобождаване на Базум и възстановяване на демократичния ред в Нигер, заяви след това Блинкън. Той предупреди, че двустранното партньорство в областта на икономиката и сигурността, което възлиза на стотици милиони долари годишно, ще зависи от възстановяването на демократичното управление и конституционния ред в западноафриканската държава.

ЕС "не признава и няма да признае властите в Нигер след пуча", даде да се разбере върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, предаде Франс прес.

Африканският съюз призова военните в Нигер незабавно да се върнат в казармите и за "възстановяване на констутиционната власт" до 15 дни, предаде АФП.

Изявлението бе публикувано сред заседание на Съвета за мир и сигурност на АС вчера. Икономическата общност на западноафриканските държави от своя страна ще се събере на извънредна среща утре в Нигерия, за да обсъди ситуацията в Нигер.

Това е седмият военен преврат в Западна Африка през последните по-малко от три години. Нигер бе смятан за най-надеждния съюзник на Запада в един нестабилен регион, отбелязва Ройтерс. Джихадистки групировки вилнеят от години в Западна Африка, където антизападно настроени военни поеха властта в Мали и Буркина Фасо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!