САЩ е свалил ирански дрон, Техеран твърди, че американците са стреляли по себе си

OFFNews 19 юли 2019 в 11:57 1814 0

Снимка Keypher Strombeck/ Navy Office of Information/ AFP

САЩ заяви, че е унищожил ирански дрон в Персийския залив, който е летял на около 1000 метра от бойния им кораб "Боксър", предава "Ал-Джазира", като допълва, че от Техеран отричат подобно нещо да се е случило.

"Това е последното от многото провокативни и недружелюбни действия на Иран срещу съдове, плаващи в международни води. САЩ си запазва правото да защитава своите персонал, съоръжения и интереси", коментира Доналд Тръмп.

Абас Арагчи, иранският заместник външен министър коментира, че страната му не е губила никакви дронове в скоро време: "Притеснява ме, че корабът "Боксър" може да е свалил свой собствен дрон погрешка".

От Пентагона посочват, че са стреляли по неидентифициран дрон около 10:00 сутринта местно време, но по тяхна преценка той е бил ирански.

През юни Иран свали американски дрон, който бил навлязъл във въздушното пространство на страната. От Белия дом тогава потвърдиха загубата, но посочиха, че машината е летяла над международни води.

Двете страни влошиха отношенията си сериозно, след като през май 2018 година Тръмп оттегли Америка от ядрената сделка с Иран и върна санкциите срещу персийската държава. Тогава той изтъкна като претекст, че Техеран не спазвал уговорката и тайно разработвал ядрено оръжие. Нещо, което беше отречено както от Иран, така и от международната общност и агенциите, следящи обогатяването на уран в азиатската страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови