Сърбия връща задължителната военна служба

OFFNews 04 януари 2024 в 13:50 13417 0

Казарма

Снимка GettyImages

Генералният щаб на сръбските въоръжени сили предложи отново да се въведе задължението за отбиване на военна служба в продължение на четири месеца, предаде сръбският канал N1. Това се прави с цел "повдигане на отбранителните способности на сръбската армия чрез подмладяване и активно обучение на резервния състав", уточняват от Министерството на отбраната на Сърбия.

Предложението на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили идва след подробно разглеждане на общата ситуация в областта на сигурността и съвременните предизвикателства пред Сърбия като военно неутрална държава, се посочва в съобщението. Това е наложило необходимостта от коригиране на модела на набиране на кадри за сръбските въоръжени сили, което ще позволи засилване на общия потенциал за набиране на кадри и обучението на по-голям брой граждани за отбраната на страната.

Преди това министърът на отбраната Милош Вучевич заяви, че инициативата се стартира въз основа на оценка на сигурността в страната.

"След 13 години имаме нужда да попълним резерва. Имаме 13 поколения, които са напуснали въоръжените сили, не е имало задължителна военна служба. Нуждата ни от сигурност е да имаме нови попълнения, които винаги да са готови да защитават страната. Ние разбираме рисковете за сигурността. Това не е необходимост, характерна само за Сърбия, много европейски държави активират задължителната военна служба", заяви той.

Вучевич добави, че е много важно, че по решение на правителството и президента на държавата, заплатите са с 10% по-високи от 1 януари и че армията завършва 2023 г. много по-силна по отношение на военното оборудване и нивото на подготовка на хората.

"Всичко това ще бъде една от ключовите теми, когато докладът бъде представен на президента в края на месеца. Ще имаме дълга и подробна среща в края на януари", посочи  военният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика