Сърбия спира да внася руски петрол по тръбата на Адриатическия петролопровод JANAF

OFFNews 10 октомври 2022 в 20:00 7041 6

Зорана Михайлович

Снимка Facebook / Zorana Mihajlovic

Зорана Михайлович, министър на енергетиката на Сърбия

Сърбия вече няма да внася руски петрол по Адриатическия петролопровод JANAF, каза днес сръбската министърка на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович пред сръбската агенция Танюг.

Тя уточни, че в бъдеще през JANAF в Сърбия ще се внася само петрол, който не идва от Русия. По JANAF се транспортира петрол от пристанище Омишал на хърватския остров Крък до рафинериите в Нови Сад и Панчево.

Европейският съюз прие осми пакет от санкции срещу Русия заради анексирането на четирите украински области Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска. Новият пакет включва законодателна рамка за определяне на таван на цените на руския петрол, както и ограничения върху морския транспорт на суров петрол и петролни продукти до трети страни. Този пакет санкции засяга и Сърбия.

„Имаме собствени 20 процента петрол, толкова произвеждаме, а останалите 80 процента ще бъдат петрол, който не е от Русия. Доколкото знам, компанията НИС (Naftna industrija Srbije -NIS) , като единствен вносител на суров петрол за Сърбия, има споразумение с JANAF до 5 декември петролът, който е купен от Русия, да минава през този тръбопровод, след това през него да минава само неруски петрол “, каза Михайлович.

Министърката на минното дело заяви още, че не е взето решение за изграждането на нов петролопровод и че настоящите алтернативи, едната от които е петролопровод до Унгария, а другата петролопровод от Дуръс, са на нивото идеи, които се разглеждат.

Отговаряйки на въпроси Михайлович каза, че тръбопроводът JANAF все още е най-устойчивото и икономично решение за Сърбия. По думите й, за да се защити Сърбия, се разглеждат и други решения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5489

6

dolivo проучи как американците заобикалят санкциите за петрола и ще видиш, че не са глупости. Санкциите са за будали, като Германия и ЕС.

1215

5

Lyubo

10.10 2022 в 23:31

Имам въпрос: Джендо Джедев дали е умалително от Джендър Джендъров и ако да от кой от безброй джендъри е персоната ? !

345

4

Джендо Джедев

10.10 2022 в 21:32

Даже сърбетата обръщат гръб на Рашистан. :D

22548

3

dolivo

10.10 2022 в 21:00

Глупости екранно име Пешо, глупости!

-5489

2

Ще го разредят като американците с 51% естонски и пак ще купуват руски :))

210

1

Merc

10.10 2022 в 20:10

Още един път честито на Джуджака !
Вече и таварищ Си и Моди го отрязаха.
Ах , колко жалко е да си путлеропитек !