Съосновател на талибанското движение застава начело на новото правителство

OFFNews 03 септември 2021 в 12:11 2386 1

Снимка Getty Images

Мула Абдул Гани Барадар

Съоснователят на талибанското движение Мула Абдул Гани Барадар ще оглави ново афганистанско правителство, което може да бъде обявено скоро, съобщиха източници от ислямистката група, предаде Ройтерс.

Към Барадар, който оглавява политическия кабинет на талибаните, ще се присъединят Мула Мохамед Якуб, син на покойния основател на движението Мула Омар, и Шер Мохамад Абас Станекзай. Те ще заемат ръководни постове в правителството, съобщиха три източника на Ройтерс.

„Всички висши лидери пристигнаха в Кабул, където подготовката за обявяване на новото правителство е в последен етап“, каза представител на талибаните, пожелал анонимност.

Талибаните, които взеха властта над Кабул на 15 август, след като превзеха по-голямата част от страната, срещнаха съпротива в долината Панджшир, северно от столицата. Съобщава се за тежки боеве и жертви.

Няколко хиляди бойци от регионални групи и части от правителствените въоръжени сили са се събрали в долината под ръководството на Ахмад Масуд, син на бившия командир на муджахидините Ахмад Шах Масуд. 

Усилията за постигане на споразумение изглежда са се провалили, като всяка страна обвинява другата за това.

Хуманитарна катастрофа 

Легитимността на правителството в очите на международните инвеститори ще бъде от решаващо значение за икономиката, която се бори със суша и опустошителните последици от конфликт, който уби около 240 000 афганистанци.

Хуманитарните групи предупредиха за предстояща катастрофа и че икономиката, разчитаща от години на милиони долари чуждестранна помощ, е близо до колапс.

"От 15 август насам виждаме, че кризата се засилва и увеличава, а икономически срив предстои на страната", смята Мери-Елън Макгроарти, директор на Световната програма за храни в Афганистан.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън няма планове да освободи милиарди афганистанско злато, инвестиции и валутни резерви, съхранявани в САЩ, които са замразени след превземането на страната от талибаните. 

Висш служител на Western Union заяви, че фирмата възобновява услугите по преводи на пари в Афганистан в съответствие с настояването на САЩ да продължи хуманитарната работа.

Признаване 

Талибаните наложиха радикална форма на шериата или ислямското право, когато управляваха страната от 1996 до 2001 г.

Но този път движението се опитва да представи на света по-умерено лице, обещавайки да защити правата на човека и да се въздържа от репресии срещу стари врагове.

Съединените щати, Европейският съюз и други поставиха под съмнение подобни уверения, като заявиха, че официалното признаване на новото правителство и произтичащият от това поток от икономическа помощ зависят от действията им.

Талибаните обещаха безопасно напускане на страната за всички чужденци или афганистанци, останали след голямата въздушна евакуация, приключила на 31 август. 

Хиляди афганистанци, някои без документи, други с подадени заявления за американска виза или чиито семейства имат смесен имиграционен статут, също чакат в „транзитни центрове“ в трети страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

04.09 2021 в 09:29

На 200км на север от Кабул, чак до Кундуз започват териториите на таджиките, а тия са корави, там талибаните никога не са могли да надделеят. Оръжие получават в неограничени количества по всякакви канали, казват, че дори руснаците пращат. Така че няма да се изненадам, ако натъркалят няколко хиляди чалми за рекордно време.