Самолет на ''Tarom'' кацна аварийно в Букурещ, след като капитанът му изпадна в безсъзнание

OFFNews 25 март 2023 в 20:10 9417 0

Снимка Flightradar24

Решението за обръщане на самолета към Букурещ е било взето малко преди "Боингът" да навлезе във въздушното пространство над Турция.

Самолет "Боинг 737" на румънския превозвач "Tarom" със 184 пътници на борда кацна аварийно на летище Отопени в Букурещ, след като капитанът му загуби съзнание по време на полета, съобщи Digi24. Самолетът е излетял от Тимишоара и е трябвало да извърши курс до Египет.

Според Силвиан Трандафир от Digi24 в момента, в който самолетът вече се е намирал над въздушното пространство единият от пилотите, командирът на екипажа, е изпаднал в безсъзнание. Преди това е почувствал тежест в гърдите, имал и ускорен пулс. Взето е решение незабавно машината да бъде приземена на летището в Букурещ. Кацането е осъществено от втория пилот.

В такива доста редки ситуации процедурата е ясна, обяснява авиационният експерт Сорин Стоическу пред "Observator News:

"Вторият пилот информира въздушните диспечери, че е сам в кабината. Съобщава нивото на подготовка, знае се, че го е правил поне симулатора, но аз ви казвам, че е правил и реални кацания, така че не представлява проблем да приземи самолета", казва експертът.

Според Стоическу екипажът също е бил подготвен да окаже първа помощ на командира.

"Те имат ниво на обучение за парамедици, така че биха оказали помощ. Те имат ограничени знания и ограничено право да се намесват. Но ако става въпрос за нещ, което издава сърдечно заболяване или нещо подобно, дефибрилаторът всъщност може да възстанови пулса му", допълва Сори Стоическу.

Няма информация за здравословното състяние на летеца, но на място са били изпратени екипи на „Спешна помощ“. На пилота, който е на възраст около 30 години, се оказва медицинска помощ на място, а впоследствие е откаран в болница "Елиас" в столицата.

От авиокомпанията Tarom заявиха, че безопасността на пътниците и екипажа не са били застрашени в нито един момент и, че полет RO7673 ще бъде продължен до Египет при първа възможност.

Ето го и съобщението на румънския оператор:

„Компанията "TAROM" информира, че поради нужда от спешна медицинска помощ на един от членовете на командния екипаж, самолетът, изпълняващ полет RO 7673 по маршрута Тимишоара-Хургада, извърши аварийно кацане, съгласно стандартните процедури в подобни ситуации. Отбелязваме, че на борда е имало 184 пътници, като тяхната безопасност и тази на екипажа в нито един момент не е била застрашена. Самолетът се приземи при максимално безопасни условия на международното летище „Анри Коанда“, а пилотът беше поет от медицински екип. Полет RO 7673 ще излети за най-кратко време до Хургада - крайна дестинация, прогнозираме местно време 18:00. Благодарим ви за разбирането и ви напомняме, че безопасността на екипажите и пътниците на TAROM е била, е и ще остане наша основна цел."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови