Съдят Credit Suisse за пране на пари, търсят връзка с наркосделки от България

Швейцарски федерален прокурор твърди, че български наркокартел, ръководен от бивш борец, е депозирал около 55 милиона франка

Ангел Марковски 30 януари 2022 в 18:39 4117 0

Снимка Dan Kitwood/Getty Images)

Швейцарски федерални прокурори са изискали над 42 милиона франка, или 45 милиона долара, компенсация от банката Credit Suisse като част от 14-годишно разследване на предполагаемия пропуск на финансовата институция да предотврати пране на пари от български наркокартел.

Според публикация на "Зонтагс Цайтунг" (Sonntags Zeitung), цитирана от БНР, федералният криминален съд на Швейцария е представил обвиненията в доклад от 500 страници, в който се твърди, че банката изпитва "сериозни организационни недостатъци" в предотвратяването на прането на пари.

Швейцарски федерален прокурор твърди, че български наркокартел, ръководен от бивш борец, е депозирал около 55 милиона франка в банката Credit Suisse, като повечето от парите са били в куфари в насипно състояние.

Федералният прокурор се насочил в разследването си към бивша служителка на Credit Suisse за ролята ѝ в аферата.

Банката заяви, че „отхвърля като безпочвени всички обвинения по този въпрос и е убедена, че бившата ѝ служителка е невинна“, според изявление, изпратено по имейл и цитирано от агенция "Блумбърг". "Банката ще се защитава енергично в съда", се посочва още позицията на Credit Suisse.

Делото започва следващата седмица и се очаква да продължи 20 дни.

Въпросният случай е последния удар за изпадналата в затруднение банка, която наскоро обяви, че ще отдели допълнителни 500 милиона франка тази година за съдебни спорове, припомнят информационните агенции.

Банката все още е разклатена заради големите загуби, свързани с колапса на Archegos Capital Management и Greensill Capital.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!