Съдът в Русия отне лиценза на най-влиятелния опозиционен вестник `Новая газета`

OFFNews 05 септември 2022 в 13:17 3247 5

Дмитрий Муратов

Снимка БТА / АР

Дмитрий Муратов, главен редактор на "Новая газета" и лауреат на Нобеловата награда за мир.

Басманният районен съд на Москва отне в понеделник официално лиценза на водещия руски опозиционен вестник „Новая газета“, съобщи ТАСС с позоваване на канцеларията на съда. Това стана по искане на държавната цензура „Роскомнадзор“ за признаване на лиценза за средство за масова информация, даден на вестника, за недействителен.

Формалната причина, по която държавният контролен орган, изпълняващ през последната половин година изцяло репресивни функции и ролята на цензор, е непредоставянето в предвидения от закона срок на устава на медията.

„Съдът удовлетвори админитративно-исковото заявление на „Роскомнадзор“ за оттегляне на свидетелството за регистрация на ЗАО ИД НОвая газета.“ – заяви представител на съда.

Московската редакция на „Новая газета“ спря издаването на броя си за 28 март след второ писменно предупреждение от „Роскомнадзор“ срещу разпространение в сайта на изданието на материал, съдържащ споменаване на организация, намираща се в списъка на нетърговските организации, изпълняващи функциите на чуждестранен агент без съответната маркировка. По този модел руските медии са задължени да пишат, например „както съобщи радио „Свобода“, признато в Русия за чуждестранен агент.“. Преди това цензурата беше отправила предупреждение към „Новая газета“ и на 22 март.

През юли от издателството съобщиха, че подготвят линията си на защита за пред съда. Главен редактор на вестника носителят на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов. През март Муратов съобщи, че издаването на книжна и електронна версия на вестника се преустановява до приключване на руската военна операция в Украйна.

„Новая газета“ ще обжалва решението на съда, съобщи веднага след обявяването му Дмитрий Муратов. Главният редактор на вестника разясни също, че съдебното решение се отнася до хартиеното издание на опозиционния вестник. По думите му във Върховния съд на Руската федерация се планира даване на ход на аналогично дело по отношение на електронната версия на вестника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

05.09 2022 в 15:33

Очаквано, то медии няма в Русия, има комюникета партийни

А тоз красавец екранно име Бармалей, чудна картинка е, с Копейкинските си опорки про руски

Агитка лишила хора от контакт с Русия, хаха, по голяма простотия не бях чул. Да, емигрантите им е трудно да си изведат майките от Русия, чух аз.

И как ловко намъкна джендъри и евролапачи, които явно не са лишени от контакти. Изобщо думи нямам, прекрасна тролска логика, където по важно е споменаването на опорки накуп в едно изречение, за аналитикса да снесе рубли

Пеодължавай да пишеш, момче, да се забавляваме

-1650

3

ob1

05.09 2022 в 14:08

На обстоятелството му викате специална военна операция.
Нормалните хора някак си не искат да имат вземане-даване с убийци, изнасилвачи, крадци и мародери. За останалите има билети за влака към матушката, ма няма много търсене нещо...

-1650

1

ob1

05.09 2022 в 13:35

РуZката цензура - най-демократичната цензура в света!
 
X

Да помогнем на украинските деца!