Съдът в Германия одобри европейския спасителен фонд

Елица Мартинова 12 септември 2012 в 14:07 1236 0

Председателят на конституционния съд Андреас Фоскуле огласява решението, Снимка: Schaumburgerzeitung
Председателят на конституционния съд Андреас Фоскуле огласява решението, Снимка: Schaumburgerzeitung

Германският конституционен съд даде в сряда зелена светлина за участието на страната в Европейския механизъм за стабилност.

Съдът постанови, че няма законови пречки Германия да приеме спасителния фонд на еврозоната и фискалния пакт.

Въпреки това съдебният състав постави някои условия на германското правителство. Най-важното от тях е Германия да не увеличава финансовото си участие от 190 млрд. евро в спасителните транжове. Подобна стъпка ще може да се предприеме само след одобрението на Бундестага.

С решението си съдът отхвърли около 37 хил. жалби срещу участието на Германия в спасителните фондове. Възраженията бяха подадени от Левицата, от независими университетски преподаватели и икономисти, от сдружение „Повече демокрация“, както и от представители на Християнсоциалния съюз, който е парламентарен партньор на Християндемократическия съюз на канцлера Меркел.

Финансовите анализатори от „Bloomberg” коментираха, че веднага след решението на германския съд единната европейска валута e поскъпнала с 0,3% спрямо долара.

Европейският механизъм за стабилност е основният инструмент за справяне с дълговата криза. Спасителният фонд ще бъде в размер на 700 млрд. евро и би бил невъзможен без участието на Германия. Той е важен, защото ще предоставя заеми на страни, които, поради нестабилна икономика, не биха могли да се вземат кредити по друг начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови