Quantcast

Руснаци откриха американска програма за кибершпионаж

OFFNews Последна промяна на 17 февруари 2015 в 09:00 6622 22

Руснаци открили американска програма за кибершпионаж

Снимка sxc.hu/архив

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е измислила как да скрие шпионски софтуер дълбоко в харддискове, произвеждани от редица топ компании, съобщи Ройтерс, като се позова на базираната в Москва антивирусна лаборатория Касперски.

Това е позволило на АНС да шпионира повечето компютри по света. Най-много заразени компютри са били намерени в Иран, следван от Русия, Пакистан, Афганистан, Китай, Мали, Сирия, Йемен и Алжир. На мушка били взети държавни и военни институции, телекомуникационни и енергийни компании, банки, медии и др.

От Касперски не посочват страната, свързана с кибершпионската кампания. От руската лаборатория обаче посочват, че тя е тясно свързана с вируса Стъкснет (Stuxnet), използван от АНС за атака срещу ирански обект за обогатяване на уран.

Бивш служител на американската разузнавателна агенция признал пред Ройтерс, че анализът на Касперски е точен.

Говорител на АНС отказа коментар по случая.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.02 2015 в 19:14

ЦРУ открили руски харддискове в багажника на един Москвич. И тва нямаше да намерят ако ключалката на багажника работеше.

17.02 2015 в 17:36

Спадът на американската мощ се наблюдава от доста време, а ускореното му движение напоследък е дори очарователно за гледане. Разбира се, можем да останем заслепени от парадиращата статистика на американската икономика през последните месеци, но това не променя фактите.

Според официалните данни реалната безработицата се е увеличила двойно; икономическата система търпи сериозен крах и се стимулира основно от изкуственото наливане на пари от ФЕД и от спекулациите около "сивото банкиране", което се подхранва ежедневно от лудостта за високорисковите печалби; в крайна сметка се оказва, че концентрацията на богатствата е толкова голяма, че цялата демокрация се оказва един фарс.

Дипломатическата реалност е по-ясна, откакто на 28 август 2013 година, президентът Барак Обама в последната секунда се отказа от първоначалните планове за удар срещу сирийския лидер Башар Асад, който искаше да използва химически оръжия срещу собствения си народ. От този момент никой повече не прие ангажиментите на САЩ насериозно.

На всеки фронт

Ефективните удари на безпилотни американски самолети в Йемен и в Пакистан дадоха допълнителни доказателства, че военните действия ще се водят без човешка намеса. Това обяснява много неща - спадът на цените на петрола, безстрашните решения на Саудитска Арабия срещу волята и американските интереси; отказът на египетския президент да купи американски самолети, въпреки че САЩ ги снабдяват от 50 години. Компромисът, който президентът на Украйна договори в Минск против волята им, когато стана ясно, че не може да разчита реално на военната американска сила, въпреки безотговорността на отговорните (американски) органи, командващи НАТО в Европа. Накрая, като символ на абсолютната неангажираност беше липсата на американския президент, както и на други висши представители на страната на марша в Париж на 11 януари 2015 година, който се проведе след нападението срещу "Шарли ебдо". Ако нещата продължават по този начин, светът ще разбере, че американската мощ е задрямала. Тогава ще разберем, че доларът пада, че Китай взима контрол над Южнокитайско море, че "пионката" на Северна Корея напредва по таблото, а Япония се въоръжава. Възможно е следващият президент, който ще е някой Буш, или някой Клинтън (някой, който ще се дистанцира от Обама), или който и да е друг да се опита да върне суперсилата на Америка. Това няма да е за първи път. Но най-вероятно това ще е последният дъх преди смъртта, защото вече е твърде късно: бюджетът на китайската армия, както и БВП, съвсем скоро ще надмине в огромни размери този на американците. А американците, за разлика от французите, руснаците, китайците и много други народи, вече не искат да рискуват живота на войниците в някакви театрални постановки.

След това перспективата е ясна:

Американската империя ще изчезне. Няма да стане това, което се случи с Британската империя, която просто беше заменена като световна сила от друга империя, а по-скоро ще изчезне като Римската империя, заради многополюсен хаос, при който част от съседите ще поискат да вземат американския светоглед, а други ще пожелаят да се борят по религиозни причини и да ги превърнат в теократично управление. И дори друга Империя да управлява и да замени американците в горната част на света, това няма да се случи за първи път в човешката история... Западът.

За първи път Западът е безпомощен и нищо не е по-опасно, особено за нас европейците да видим, че враговете ни не се страхуват от нас. Време е да осъзнаем, че никой друг няма да защити нашите ценности, нашият начин на живот и свободата ни. Също така, без да чакаме следващият американски президент, да разберем, че може би е важно да сме силни, да се съгласим управлението на света да е споделено с Европа. То е за нас европейците, за да се научим да живеем и да се защитаваме без Америка.

--------

Жак Атали е френски икономист, финансист и философ. През 1991 г. става основател и първи ръководител на новата Европейска банка за възстановяване и развити. Автор е на романи, есета и монографии, сред тях се откроява книгата "Евреите, светът и парите", която е преведена и на български език.

Париж / Франция


17.02 2015 в 17:12

Аз пък видях бог, той е руснак!!!

17.02 2015 в 14:49

Какво стана с китайската безплатна операционна система и офис и други пакети? Ами с Линукс-а?

17.02 2015 в 13:55

Ние сметка за това си даваме. Освен това, обаче, ние си даваме и сметка, че Русия е просто алтернатива на САЩ, само дето за това, за което в САЩ те удрят през пръстите, в Русия ти отсичат ръцете. Заедно с главата.

Запомнете тези две имена - Майкъл Мур и Анна Политковская.

17.02 2015 в 13:41

1 ден след като разкриха, че руски хакери са откраднали не знам колко милиона долари от западни банки, намират западен вирус, който "можело" да бъден разработен от АНС, защото кода бил подобен на Stuxnet (сякаш няма ривърс инженеринг) :-)

17.02 2015 в 13:12

Прието е да се смята, че САЩ са най-благоденстващата нация. Но ако махнете лъскавата реклама и се вгледате в същността, действително ли Америка е благоденстваща? Щастливи ли са американците или се чувстват по-сигурни? Или са по-здрави и водят здравословен начин на живот? Ако се вгледате по-добре, ще си дадете сметка, че САЩ са на дъното на помийната яма. Една гигантска машина за пари, благодарение на която гладуват милиони хора по света, благодарение на която са всички войни и тероризъм. Дайте си сметка, че за да има на едно място много, то е заграбено от там, където вече няма. Така наречената американска култура е обхванала в пипалата си целия свят и насажда култа към парите и узаконява насилието като нормално средство за придобиването им. Дайте си сметка, че благодарение на фармацевтичните гиганти и другата така наречена развита промишленост, по света са унищожени много повече хора отколкото са били унищожени във всички войни и природни бедствия за цялата история на човечеството - и всичко това за да се трупат пари.

17.02 2015 в 12:54

даааа ... и кашмерски май е шпионски софтуер .....

17.02 2015 в 12:51

Доста зор видях докато изчегъртам касперски от мрежата, най-вече от сървъра. Много вероятно е антивирусния софтуер да става вирусен, в зависимост от интереса. Всъщност какъв още шпионски софтуер им трябва на американците, като всички операционни системи и търсачки са техни? Че той windows-а си е съвсем явен и когато е на телефон праща снимка на гаджето с gps координати на Майкрософт за подобряване на обслужването, като си отвориш акаунт в Майкрософт ти казва, че за твое благо трябва да си пуснеш gps-a и всички данни ще бъдат архивирани при Майкрософт, включително паролите, за да ти е още по-лесно можеш да си отвориш и отдалечен достъп през телефона към работното място. За да не се изпусне нищо от контрол, всеки вторник Майкрософт прави ъпдейти на стационарните windows -и, тогава сървърът съобщава невинно за всички инсталирани приложения в мрежата. Истината е, че за сериозни неща, най-сигурно си остава да се пише с нули и единици директно, най-много със собствен асемблер или компилатор, а до всеки сървър да има по два стършела да бъркат ефира, че вече знае ли се с тези развити безжични технологии. Днес битката е за информация.