Руското правосъдно министерство иска да забрани еврейска организация

OFFNews 21 юли 2022 в 19:27 4751 3

Москва

Снимка Архив

Москва

Руското министерство на правосъдието поиска руският клон на организацията "Еврейска агенция за Израел" да бъде закрит, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщения в руски медии.

Организацията, която е базирана в Ерусалим и е най-голямата еврейска организация с нестопанска цел в света, помага на евреи да мигрират в Израел. Руската информационна агенция "Интерфакс", цитирана от БТА, съобщи, че в московски съд е заведено дело срещу НПО-то заради неуточнени нарушения на руските закони.

В съобщение на сайта на Басманския районен съд се посочва, че Министерството на правосъдието е подало иска си на 15 юли и той ще бъде разгледан на 28 юли, но не се посочват мотивите за завеждането на делото.

Действията срещу еврейската организацията бяха предприети, след като Израел критикува руската война срещу Украйна, а през април външният министър Яир Лапид обвини Москва в извършването на военни престъпления, отбелязва Ройтерс.

Русия многократно отрече обвиненията в зверства и заяви, че не извършва нападения срещу цивилни.

"Руските евреи няма да станат заложници на войната в Украйна. Опитът да се накаже еврейската агенция заради позицията на Израел за войната е жалък и обиден", каза министърът по въпросите на диаспората Нахман Шай.

На 5 юли вестник "Джерузалем пост" съобщи, че руските власти подозират "Еврейската агенция за Израел" в незаконно събиране на данни за руски граждани, като свързват тези действия с напрежението между Израел и Русия заради Украйна и Сирия.

Според данни на израелското правителство през миналата година около 7000 евреи са емигрирали от Русия в Израел.

Въпреки че Тел Авив не изпрати военна помощ на Украйна, израелските власти осъдиха руската инвазия. Традиционно добрите отношения между Русия и Израел се влошиха през май, след като руският външен министър Сергей Лавров каза, че Хитлер е имал еврейски корени, припомня Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

804

3

luba6a2016

22.07 2022 в 13:21

брех... двете еврейски държави се захапаха,път третата гледа сеир.Още едно доказателство,че няма нищо мило и свято за мошетата.Готови са да убиват,грабят дори своите...моралът на ционистите

-7325

2

В ЕС също гонят руски организации, а такива НПО та, като нашето Америка за България и БХК работят директно срещу народа и държавната власт, всекиго знае, нема кво да се праите на шашави.

2550

1

alfakentavur

21.07 2022 в 19:58

Я, СССР 2, който се бори против "нацисти" в Украйна, забранява еврейски организации... Ти да видиш! Сега копейкините тролчета какво ще кажат? Каквото и питекантропът Лавров - че и Израел са нацисти? :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!