Руските звезди се сбогуват с Инстаграм, канят последователи в Телеграм и ВКонтакте

Мая Младенова 14 март 2022 в 09:55 6346 9

С пестеливи фрази, напълно отсъстващо негодувание и само плахи пожелания за здраве, любов и мир руските инфлуенсъри в Инстаграм се сбогуват днес със своите последователи.

Платформата, която е собственост на Мета, от 14 март ще е недостъпна в Руската федерация въпреки огромната си популярност. Това стана в резултат на наложена контрамярка от Русия, след като компанията собственост на Фейсбук и Инстаграм - Мета - позволи призиви за смърт на руския президент и руския войници. В отговор Москва обвини Мета за екстремистка организация и забрани Инстаграм.

Много звезди от Русия ползват платформата за бизнес, реклама и набиране на популярност. Потребителите ѝ в Руската федерация са около 80 млн. Въпреки че решението дойде неочаквано и болезнено, прави впечатление, че "на сбогуване" инфлуенсърите не роптаят срещу мярката. Липсват и призиви срещу войната, както и каквито и да е позиции за обстоятелствата, довели дотук. Вместо това звездите на руската музикална, телевизионна, кино, спортна и пр. сцена се разделят топло с почитателите си, изразяват надежда, че скоро ще бъдат отново заедно и едва единици от тях вмъкват плахи пожелания за мир.

Новият стар дом на инфлуенсърите става добрият стар "ВКонтакте" - руският еквивалент на Фейсбук, какво и Телеграм каналите. Почти под всеки закриващ се профил присъства покана и линк към една от двете платформи - най-често и двете.

Руският рапър Тимати - един от най-популярните в Инстаграм - написа до последователите си: "Никога в живота си не съм се срамувал да кажа, че съм гражданин на Русия. Обичам тази страна с цялото си сърце, независимо от ситуацията, в която се намира. Както се казва: не можеш да избираш родителите си. Същото е и с Родината. И дори да има преследване и хаос по целия свят, аз няма да спра да бъда руснак."

Олимпийската шампионка по художествена гимнастика Маргарита Мамун се разделя с Инстаграм с пожелание за "любов и мир".

Комикът Павел Воля директно пусна контактите си в алтернативните мрежи:

Певицата и тв водеща Олга Бузова не скри колко ѝ е трудно да се раздели с Инстаграм канала си, но не коментира причините за това:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

11

Propaganda

14.03 2022 в 18:13

Ах, тимати...омега версията на Дрейки, дето забрави, че ролята на рапът е да бъде Контра и възпя/агитира в своя "рап" песен за лилипутин.

Гангстата дето е пръкнат, отгледан, учил сред елита на Москва. Ест. с родители близки до пути.

Тоя брат дори и в расия не е взиман на сериозно.

2073

8

Johnny B Goode

14.03 2022 в 16:50

Доплака ми се за руския nigga-wanna-be дето щял да обича Русия дори и без Инстаграм.

-8580

5

На теб ще ти дадат ли достъп до РУНЕТ като се изключат тези дни от глобалните връзки?

-8580

2

ВКонтакте е като всичко РаССийско. Жалко копие на нещо Американско в случая ФБ.
 
X

Да помогнем на украинските деца!