Русия блокира Инстаграм за 80 милиона потребители

OFFNews 14 март 2022 в 06:28 3311 12

Снимка NetBlocks

Русия блокира Инстаграм.

Данните в реално време на NetBlocks потвърждават ограничаването на Instagram в Русия от нощта на неделя 13 март 2022 г. Роскомнадзор блокира планформата за споделяне на снимки и видеа, след като по-рано стори същото с Фейсбук и Туитър.

Анонсираното преди дни решение бе коментирано от ръководителя на Инстаграм Адам Мосери така: "Решението ще раздели 80 милиона души един от друг и от останалия свят, тъй като приблизитело 80% от хората в Русия следват Инстаграм акаунт извън страната си. Това е погрешно".

По-рано същия ден, 11 март, Руската главна прокуратура поиска от съда да обяви компанията майка на "Инстаграм" и "Фейсбук" - "Мета", да бъде призната за екстремистка организация и дейността ù в Русия да бъде забранена. Не е ясно дали WhatsApp - едно от най-популярните в Русия приложения за размяна на съобщения - ще бъде блокирано. То също е собственост на Meta.

Руското държавно обвинение предприема хода с обяснението за наличие на данни за престъпление, а именно пропаганда на тероризма и разпалване на омраза и вражда със заплаха от насилие. Твърдението е по повод разрешението, което компанията даде потребители да призовават към "смърт на руските нашественици", без публикациите им да бъдат спирани. Разрешението - валидно само на територията на Украйна и дадено заради войната, започната от Русия там на 24 февруари - не важи за призиви за насилие и смърт на цивилни руски граждани.

В отговор на реакцията на руската прокуратура Meta разпространи позиция, в която се заявява, че политиката на компанията е насочена към защита правото на хората да се изказват свободно като израз на самозащита срещу военната инвазия в страната им. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

12

Нося ви истината от руската ТВ:
Икономическото положение е много лошо.... във Великобритания.


Zuljin клавиатурен плъх и пазач на паркинг. Аз на тебе акъл няма да ти давам. Там надеждата на промитото ти пилешко мозъче е загубена.

-8580

10

10 профила и постове лишени от смисъл и правопис. Похвално е че работиш 2-ра работа освен паркинга ама постовете ти те издават колко ограничено човече си.

-8580

8

7 коментара - 1 човек. Потърси помощ!