Руските спецслужби смятат, че "Сивите вълци" свалили самолета с туристи над Египет

OFFNews 02 февруари 2016 в 08:06 5876 13

Руските спецслужби смятат, че

Руските специални служби предполагат, че турска националистическа групировка "Сивите вълци" е отговорна за свалянето на руския пътнически самолет над Северен Египет, съобщава БНР. При инцидента в края на октомври 2015 година загинаха всичките 224 души на борда.

Източник на руската Федерална служба за сигурност не изключи възможността зад терористичния акт със самолета, пътуващ по линията Шарм ел шейх – Санкт Петербург, да стои турската дясна националистическа групировка "Сивите вълци“. Руски депутати от Думата се обявиха за предявяване на иск за материално обезщетение срещу Турция, ако се окаже че групировката ѝ има отношение към терористичния акт.

Ползващият се с репутацията на сериозно издание в Русия - вестник “Коммерсант“ се позовава на свой източник от специалните служби на страната, според който "Сивите вълци“ действат не само на територията на Турция, но и в още няколко арабски държави, сред които е и Египет. Според руски анализатори и познавачи на турските обществени процеси напълно възможно е "Сивите вълци“ да са свързани със свалянето на пътническия полет А 321. Тази теза според същите анализатори е била разгледана сериозно веднага от специалните службите в Москва след свалянето на руския пътнически полет, но не е била огласена, защото в този момент отношенията с Турция бяха много добри, а Анкара беше смятана за "стратегически съюзник“.

Тази новина съвпада с продължаващото се засилване на напрежението между Москва и Анкара заради нарушението на руски военен самолет на турско-сирийската граница преди няколко дни. Ръководителя на пресцентъра на ГЩ на руските въоръжени сили ген. Игор Коношенков, каза че наземният контрол още веднъж е проверил въздушния трафик и такова нарушение не е открито от тяхна страна. Руските медии предават сериозно значение на новините, идващи от южната ни съседка за повдигнатото ниво на боеготовност на турските въоръжени сили в близост до Сирия, като не изключват напрежението да прерастне в сблъсък над Северна Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!