Руските сили затягат обръча около Бахмут, Украйна разбива врага при Угледар

OFFNews 02 март 2023 в 10:27 21381 2

Снимка УНИАН

Руските сили продължават настъплението северно от Бахмут и източния бряг на река Бахмутка и затягат обръча около града, докато Украйна разбива противника в боевете при Угледар. Такъв е информационният и боен паритет на фронта в Украйна към четвъртък сутринта по информация от специализираните канали в социалните мрежи и новинарските агенции.

През изминалата нощ ВСУ са отразили над 170 атаки на руснаците общо на пет направления, по които руската армия е предприела опити за настъпление. „Основните усилия на врага са съсредоточени във воденето на настъпателни действия на Купянското, Лиманското, Бахмутското, Авдеевското и Шахтьорското направления“, обяви Генералният щаб на украинската армия.

Ситуационна карта на War Mapper в Туитър показва, че руснаците са напреднали на северозапад, затягайки обръча около Бахмут, което ограничава възможностите за оттегляне от града.

Министерството на отбраната на Великобритания на базата на данните от разузнаването предвижда влошаване на условията в района на Бахмут, което вероятно ще даде предимство на украинските защитници на града. Докладът на разузнаването сочи, че украинските сили ще продължат отбраната на Бахмут, а покачването на температурите ще доведат до кал на теерна и ограничаване на възможностите за придвижване. Слабата мобилност на терен обикновено дава предимство на отбраняващите се сили, коментира британското разузнаване.

Офицерът от ВСУ Александър Кравцов, цитиран от УНИАН, обяснява, че украинското командване използва отбраната на Бахмут като възможност за изтощаване на противника и дочакване на ново въоръжение. В украинския наратив „Бахмут е закалил украинската армия, а в тази битка украинската отбрана е станала по-опитна“. Агенцията цитира и президента Володимир Зеленски, според когото за Украйна е важно да удържи Бахмут, но няма да държи града на всяка цена. „Ще воюваме, докато това е разумно“, коментира президентът, цитиран от УНИАН.

Руските информационни източници засилват пропагандната война като цитират неназовани украински бойци с твърдения за катастрофа в Бахмут. „Трябва да се скатаваме оттука“, „Една рота оцелява тук една нощ“, „Агонията на ВСУ“, „Украйна остави войската си на заколение“, „Войниците на ВСУ взеха решение да не се подчиняват на Зеленски“ – в този дух са издържани почти всички заглавия в руските медии от четвъртък сутринта.

В същото време заглавията в Киев акцентират върху украинските успехи в района на Угледар (Въгледар). Според ISW руснаците търпят в това направление катастрофални загуби, като са хвърлили цели танкови колони в украински засади. Според „Ню Йорк Таймс“ руснаците са загубили при триседмичната атака на това направление най-малко 130 танка и бронетранспортьори, което е принудило руските командири в последните дни да прибягват към фронтални атаки с пехотата. Посочва се, че ВСУ са примамили окупаторите в капан като са ги обездвижили и са ги насочили към минирани терени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

2

НЕМА ТАКЪФ

02.03 2023 в 17:33

От 6 месеца превземат всеки момент Бахмут ! Една година гледам , как за 3 дни Киев пада ! Кога въобще нещо руско ще е истина ! И нас лъгаха 45 години , че ще станем 16-та република ! / и слава на б о г а /

-529

1

6екеr4о

02.03 2023 в 16:00

Що ли не вярвам на кремльовската пропаганда, по украински ТВ-канали гледах части от тъпоглавия митинг - концерт на стадион Лужники, придружени от съвсем минималистични коментари, ма наистина блядовете лъжата я нямат за нищо!
Настоящие КаГеБешници....
 
X

Да помогнем на украинските деца!