Руският патрулен кораб ''Сергей Котов'' е потънал край Крим, съобщи Украйна

OFFNews 05 март 2024 в 20:23 2723 6

Снимка БТА/АП

Според украински официални източници руският патрулен кораб "Сергей Котов", за който беше съобщено тази сутрин, че е поразен от украински морски дронове край бреговете на Крим, е потънал, съобщи ДПА.

Главното разузнавателно управление на министерството на отбраната на Украйна съобщи за удара на профила си в "Телеграм".

Потъването беше неофициално потвърдено в Москва. Проруският военен блог "Беларуски силовик" съобщи, че корабът е унищожен. Влиятелният блог "Рибар", който е близък до руското министерство на отбраната, излезе с подобен коментар.

В интернет се появи видеоклип, за който се твърди, че показва удара по кораба през нощта. Във видеото се вижда кораб в залива на Феодосия, югоизточната част на Крим, да стреля по цели във водата, след което самият той бива разтърсен от мощна експлозия.

Миналата есен беше съобщено, че дронове са атакували плавателния съд, който тогава е претърпял значителни щети. Руският Черноморски флот има общо четири подобни патрулни кораба, приети на въоръжение през 2017 г.

По-късно през деня отдела украинското министерство на отбраната заяви, че по първоначални данни при атаката срещу "Сергей Котов" са били убити седем души от екипажа на кораба, а шестима са били ранени, предаде Укринформ. Украинското разузнаване предполага, че 52 души на борда са успели да се евакуират.

Цената на потопения кораб е 65 милиона долара, пише още Укринформ.

Потъването на такъв модерен кораб ще бъде значителна загуба и неприятен удар за Москва, въпреки че в нейния черноморски флот има десетки други кораби, допълва Асошиейтед прес.

Според статия, публикувана миналия месец от американския мозъчен тръст Институт за изследване на външната политика, патрулни кораби като "Сергей Котов" са част от средствата на Русия за противодействие на атаки с дронове. Този тип плавателни съдове използва радар и хеликоптер за откриване и унищожаване на безпилотни летателни апарати с помощта на гранатомети и тежки картечници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7925

6

Trabajo

05.03 2024 в 23:12

пардон - "корвета", не "фрегата".

7925

5

Trabajo

05.03 2024 в 23:10

това е "патрулен кораб" само по маскировъчната класификация на Ордата - дето се кълчеше яко, само и само да изкорми договора за конвенционалните въоръжения в Европа.

това си е кораб клас "фрегата" - с хеликоптерна площадка, голям калибър оръдия, сложна система за насочване и управление на ракети - барабар с модули за изстрелване на няколко вида такива).
че и от най-новите кораби на Ордата, за разкош.

чудесна тлъста плячка.
и свидетелство за нарастващи способности на Украина.
евала.

400

4

демотиватор

05.03 2024 в 22:24

Докога тия орки ще си потапят калпавите гемии у Черното море и да му съсипват екологията- т'ва да не ви е тука подводно сметище?!
Разкарайте най-сетне малкото останали гнили корита през проливите, че избихте рибата... (ジ)

-1650

3

ob1

05.03 2024 в 21:43

Бавно, тежко и не може да унищожава дронове. Що е то?
РуZка корвета за борба с дронове... бивша корвета :)

1000

2

Зла свекърва

05.03 2024 в 21:30

Браво на украинците, че се борят и не се отказват. Успех и за останалите кораби на руската федерация. Да не им остане на агресорите нито един, с които да обстрелват украински селища.

3714

1

GB

05.03 2024 в 21:06

Явно в този случай не е успял да противодейства на атаката с дронове.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика