Руски ракети убиха поне 11 души в Запорожие, Украйна си върна над 500 кв. км за седмица

OFFNews 07 октомври 2022 в 11:16 2826 8

Последици от ракетните удари в Запорожие

Снимка ДСНС України

Последици от ракетните удари в Запорожие

През изминалото денонощие руските войски нанесоха осем ракетни и 15 въздушни удара по украинската територия и извършиха над 70 обстрела от множество ракетни установки. Повредени са различни обекти, има ранени и загинали в повече от 25 населени места.

Ударите по Харков, Запорожие, Николаев и Никопол бяха нанесени единствено с цел унищожаване на граждански обекти и критична инфраструктурa, съобщава сводката на Генералния щаб на ВСУ. Според държавната служба за извънредни ситуации на Украйна загиналите при руския обстрел на Запорожие до сутринта са 11 души. Други 21 души са били спасени изпод развалините на разрушените жилищни сгради.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи официално късно в четвъртък, че украинските сили са превзели повече от 500 кв. км територия и десетки селища само в южната област Херсон от 1 октомври.

В редовното си видео обръщение към украинците той каза, че през последното денонощие има постигнати нови военни успехи на изток, но без да даде повече подробности.

В проруски телеграм канали се твърди, че украинското настъпение, което доближава Херсон е спряно от руска контраатака за която са повлияли и вече пристигналите подкрепления от мобилизирани. 

Затворниците стигнаха до Донбас

Според разузнаватеолната информация на ВСУ групировката на руските войски в Донецка област е получила подкрепление от петстотин затворници, наети за войната в колониите в частнат армия Вагнер. За командири са назначени бивши служители на правоохранителните органи. Руското командване е издало заповед за конфискуване на мобилните телефони на всички пристигащи мобилизирани мъже.

Половината танкове на Украйна са руски трофеи

Половината от танковете в украинската армия са военни трофеи от оттеглящите се от зоните на бойните действия руски части. Това се казва в ежедневната сводка на британското военно разузнаване за войната в Украйна за 7 октомври.

"Украйна е пленила най-малко 440 руски основни бойни танка и около 650 други бронирани машини от началото на инвазията. Повече от половината от танковия парк на Украйна в момента потенциално се състои от заловени превозни средства", съобщава Министерството на отбраната в Лондон в "Туитър".

"Неуспехът на руските екипажи да унищожат годно оборудване, преди да се оттеглят или да се предадат, подчертава лошото им ниво на подготовка и ниските нива на бойна дисциплина", се казва в анализа на разузнаването.

В него се прогнозира, че заради деморализацията на окупационните части и от напрежението от загубите на бойното поле е вероятно броят на трофейното оръжие в украинската армия да продължи да се увеличава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

10

Джендо Джедев

07.10 2022 в 17:45

Пеше, даже и извънземни имало, разправят рашките... И туби с кемтрейлс. :D

-5489

9

американци, поляци, французи какваъо и да е сган там си го отнася.

345

7

Джендо Джедев

07.10 2022 в 14:27

Пеше,

Даже най-вероятно 11 америакнски генерали, а в мазето е имало биолаборатория, нали? :D

-5489

6

11 поляци навярно под прикритието на ЧВК.

345

5

Джендо Джедев

07.10 2022 в 13:07

Евро,

Да, питай орките в Херсонско... :D

2051

4

Propaganda

07.10 2022 в 11:48

Евроазиятски цености - да убиват цивилни.

Явно успешното превземане на Киев от ВСР продължава...
...8 месеца по-късно, още са 3 дни!

345

3

Джендо Джедев

07.10 2022 в 11:40

Освобождаване с ракети... :D