Русия застава зад Сърбия при създалата се ситуация в Косово

OFFNews 01 август 2022 в 14:00 2972 2

Дмитрий Песков

Снимка Getty Images

Дмитрий Песков

Москва подкрепя Сърбия при създалата се ситуация в Косово и намира за неоснователни исканията на властите в Прищина към косовските сърби във връзка с автомобилните регистрационни табели и личните карти, обяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Ние, разбира се, абсолютно подкрепяме Сърбия. Ние сме редом до косовските сърби. Смятаме, че изискванията на косовските власти са абсолютно необосновани", заяви Песков.

Песков каза още, че въпросът за евентуалното влизане на Сърбия в Организацията на договора за колективна сигурност все още не е на дневен ред. Освен Русия в организацията, която представлява военен съюз в рамките на Обществото на независимите държави, влизат Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

Косовското правителство трябваше от днес да започне издаването на временен входно-изходен документ, който да заменя издадените от Белград лични карти при влизане в страната. Същевременно за днес се предвиждаше и да започне смяна на издадените в Сърбия регистрационните табели на автомобилите, които се карат в Косово.

Мерките, които са реципрочни, засягат най-вече косовските сърби, които живеят в предимно в Северно Косово. Прищина бе принудени да отложат влизането в сила на тези решения с един месец, след като косовските сърби започнаха масови протести вчера и блокираха пътища.

Косово обяви независимост през 2008 г. и е признато от над 100 страни. Сърбия и Русия обаче не признават косовската независимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

01.08 2022 в 21:42

Смешник!

1220

1

хr4

01.08 2022 в 19:34

Целия цирк е, че сърбите винаги избират да се дървят на целия свят в най-неподходящия момент-точно когато руснаците храчат кръв. Песков страшно ме развеселява! И като как именно руснаците ще застанат зад сърбите? С потупване по рамото, морална подкрепа и тръшкане в СовБез-а(като миналия път)?
 
X

Да помогнем на украинските деца!