Русия вкара в обращение термина 'гражданска война' за бойните действия в Украйна

Красимир Крумов 01 юни 2022 в 14:15 4714 6

Валентина Матвиенко и Ешперанца Биас

Снимка Пресслужба на Съвета на федерацията на РФ

Валентина Матвиенко (вляво) предаде руски дар за децата на Мозамбик - футболни топки, конструктори, настолен хокей и бейзболни шапки.

Русия е готова да продължи преговорите с Украйна за постигане на мирно споразумение и прекратяване на "гражданската война" в страната. Това заяви в Мозамбик председателят на Съвета на федерацията - горната камера на парламента на Руската федерация - Валентина Матвиенко, цитирана от агенция „Интерфакс“.

Ако не е еднократно солово изпълнение на Матвиенко, използването на термина „гражданска война“ за ожесточените бойни действия в Украйна след нахлуването на Русия на 24 февруари може да означава завой в риториката на Кремъл и опит за ново обяснение на света за случващото се в Украйна, представяно досега като специална военна операция. Към момента в Русия е инкриминирано дори използването на думата война за назоваване на въоръжения конфликт в Украйна. По дефиниция, например на четиритомния речник на руския език на Руската академия на науките, гражданската война е „крупномащабно въоръжено противостоене между организирани групи вътре в една държава или, по-рядко, между нации, влизащи в състава на някога единна обединена държава“.

Валентина Матвиенко е направила изявлението пред домакина си, председателя на парламента на Мозамбик Ешперанца Биас. Русия води в момента активна политика и двустранни преговори с редица африкански държави, за да подготви африканска инициатива за искане на отмяна на санкциите срещу Руската Федерация, наложени заради нахлуването й в Украйна. В Мапуто Матвиенко предаде на Ешперанца Биас футболни топки, конструктори, играчки и бейзболни шапки, представени като хуманитарна помощ за децата на Мозамбик.

„Отворени сме за преговори. Нуждаем се от дипломатически, мирни решения, но това изисква волята на двете страни. Готови сме за преговори, за подписване на споразумение, което ще сложи край на гражданската война в Украйна и ще доведе до мир, но не виждаме такава реакция от Киев “, казва Матвиенко.

Още в началото на годината Русия опипваше почвата за гражданска война в Украйна. Така например в края на януари прес секретарят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че заплахите за изключване на Русия от международната банкова система за разплащания SWIFT „може да доведе до възобновяване на гражданската война в Украйна от страна на Киев.“ До началото на необявената официално пълномащабна война на Русия срещу Украйна под термина гражданска война руската пропаганда разглеждаше конфликта в Донбас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

6

AntiZ

01.06 2022 в 16:32

Нападаш съседна страна, сриваш им градовете, избиваш им населението, изнасилваш хора, овце, магарета, после говориш за мирно споразумение(?!) Дебилна нация с дебил начело!

-1100

5

qwertz

01.06 2022 в 16:24

" Спомням си баба ми разказаше истории за Втората Гражданска Война."

Те наскоро и Германците разказваха техните баби какво са им казвали.
Как например рушляците не били виждали тоалетна чиния и едни си миели картофите там...други чорапите. Като общото и в двата случая е че се е стигнало до загуби на "материал".

12073

4

IvanofRumen

01.06 2022 в 15:53

Как е възможно в 21 век да има такава нация, която в болшинството е от зомбирани идиоти?

1067

3

StinkingSonOf

01.06 2022 в 15:17

Да, война на гражданите на една държава с гражданите на друга държава. Спомням си баба ми разказаше истории за Втората Гражданска Война.

2550

2

alfakentavur

01.06 2022 в 14:46

Ну погоди! Как така ще подаряват на децата на Мозамбик бейзболни шапки? Това е зловредно влияние на гнилата западна култура. Трябвало е да им подарят ушанки и ватенки!

-1100

1

qwertz

01.06 2022 в 14:19

Ами да си дрънкат каквото искат, но това са фактите:

"Украинци теглят заловен танк Т-64БВ с по-рано заловен руски модернизиран танк Т-80БВМ."

До Т-64 опряха а? хахаха