Русия удари пропагандно родния град на Зеленски с ракети, поразена е стената на Карачунския язовир

OFFNews 14 септември 2022 в 20:42 9917 8

Нивото на река Ингулец се е повишило вече с близо 2.5 метра и залива крайбрежните терени по течението си.

Снимка Twitter / War Tape

Нивото на река Ингулец се е повишило вече с близо 2.5 метра и залива крайбрежните терени по течението си.

Руската армия е нанесла ракетен удар по Кривой рог, родния град на президента на Украйна Володимир Зеленски. Атаките са били две, от местната администрация не съобщават в кои части на града са пораженията.

Военни наблюдатели пишат в Туитър, че стратегически (и ядрени) бомбардировачи Ту-95МС са атакували язовири и водоеми в Украйна с ракети Х-101, които имат обсег от 5500 км и носят 500 кг експлозивни бойни глави. Заместник-ръководителя на президентската администрация в Киев Кирил Тимошенко съобщи, че срещу Кривой Рог са изстреляни общо 8 ракети. 

Според предварителна информация, която разпространяват агенциите в Украйна мишена на руснаците е била Криворожката ТЕЦ, най-голямата в Днепропетровска област и трета по мощност в Украйна, но електричество в града има. Започнали са проблеми с водата, в магазините е започнало масово изкупуване на бутилирана вода. По това може да се предположи, че е улучена помпената станция, осигуряваща водоподаването в Кривой Рог. Украинските сайтове потвърждават единствено за факта на обстрела, но без подробности.

Руски източници твърдят, че е поразена стената на Карачунския язовир, като са повредили съоръжението, няколко ракети са ударили на ниво под това на водата.

Стената е на река Ингулец и в резултат на поражението нивото на водата в коритото на реката рязко се вдига. Наблюдатели коментират, че това може да е целта на атаките срещу Кривой рог – в навечерието на очаквана атака на силите на ВСУ на Херсонското направление руснаците се опитват да затруднят или направят невъзможни бъдещи опити на ВСУ да форсират реката, а тези, които вече са на другия бряг да останат откъснати от основните сили. Това особено се отнася до Андеевския участък, където досега ВСУ можеха спокойно да организират форсиране на реката през плитчините на Ингулец на това място.

Според публикации в социалните мрежи река Ингулец вече е 2.5 метра над обичайното си ниво, по пътя си разрушава мостове и залива крайбрежните терени.

Освен стратегически с военни цели, ударът по Кривой рог е и с пропагандна цел за задоволяване на желанията на руската публика, чиито емоции варират от гняв и злоба до отчаяние и плач след загубите, понесени от армията на РФ под Харков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6386

7

Zlatko

14.09 2022 в 23:47

На фона на последствията, които ги чакат след дребния злобил, Сталин ще им се струва, като Дядо Коледа (Дед Мороз).
Лошото е, че това е най-богата страна на природни ресурси. Ще заклеймят Путя и уж от добра воля (икономически интереси) света ще тръгне да ги спасява. Не знам, заради овчедушие или заради имперския си манталитет не го заслужават. Но…. “интереса клати феса”.

10298

6

AntiZ

14.09 2022 в 21:19

То този гняв и злоба, ще ги съпътства поколения напред. Бедна им е фантазията какво ги чака! Отдавна копаят дъното но вратите на ада все още не са се отворили напълно.

22548

5

dolivo

14.09 2022 в 21:16

терорист тероризиращ населението. на язовира какви военни цели е имало?

жалки отчаяни същества

дано не посегнат към старите си ядрени катафалки

3190

4

Гроздан

14.09 2022 в 21:14

Тероризъм в най-чистата му форма

9347

3

Анализи

14.09 2022 в 21:07

Целият свят разбра, че Путин е злобно комплексирано старче, възприело нацизма и фашизма като последна възможност за оцеляването му.,

-8580

2

Рашистите в цялата си история са доказали че са долни копелета. Само смърт за всеки един руснак гласуеал за Путлер.

1321

1

4rnor

14.09 2022 в 20:47

Ама въобще не са се вкиснали русначетата xD
 
X

Подкастът на OFFNews