Русия повдигна ново обвинение на Навални, може да добави 3 години към присъдата му

OFFNews 11 август 2021 в 20:33 2682 2

Снимка Facebook - Ilya Yashin

Руските власти обявиха, че са повдигнали ново обвинение срещу критика на Кремъл Алексей Навални в сряда, което може да добави към присъдата му до три години затвор, предаде Ройтерс.

Навални, най-яростният критик на президента Владимир Путин, излежава 2,5-годишна присъда за нарушаване на правилата на условно освобождаване. Той беше арестуван, след като се завърна в Русия от Германия, където се лекуваше след отравяне с нервен агент.

Навални и неговите съюзници са обект на натиск от години, а през юни политическата му мрежа беше обявена за незаконна, след като съда официално определи неговата антикорупционна фондация и регионалните й клонове за екстремистки организации.

Следственият комитет, разследващ тежки престъпления, заяви, че Навални е обвинен в създаването на организация, която "нарушава личността и правата на гражданите", престъпление, което се наказва с до три години затвор.

В изявлението се казва, че фондацията на Навални е подбудила руснаците да нарушават закона и да участват в протести с искане за освобождаването му през януари, които според властите са незаконни.

Съратниците на опозиционния политик, които публикуват в социалните медии под името Team Navalny, определиха обвинението като "най-новото безсмислено обвинение".

„Никой не нарушава личността и правата на гражданите както самия Путин и всички негови привърженици, включително следствения комитет“, казаха те в платформата Telegram.

Обвинението идва ден след като следственият комитет обяви ново наказателно разследване срещу двама близки съюзници на Навални, живеещи в чужбина, за набиране на средства за неговата политическа мрежа. 

В неделя руските медии съобщиха, че Любов Собол, също приближена на опозиционера, е напуснала Русия и е отлетяла за Турция. Тя не е коментирала местонахождението си и нейните съюзници са отказали коментар. Собол беше осъдена на година и половина ограничителни мерки заради ролята й в организирането на масовите протести през януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови