Русия няма да се намесва в конфликта в Афганистан. Путин: Научихме си урока

OFFNews 24 август 2021 в 20:23 4856 1

Снимка Архив

Русия следи отблизо ситуацията в Афганистан, но няма да позволи въоръжените си сили да бъдат въвлечени в конфликт в тази страна, заяви руският президент Владимир Путин.

"Знаете колко трудна и тревожна е ситуацията в момента в Афганистан. Ние следим отблизо тази ситуация, активно си сътрудничим с нашите съюзници в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ)", каза той на конгрес на управляващата партия "Единна Русия".

"Естествено, че ние няма да се намесваме във вътрешните работи на Афганистан, нито нашите въоръжени сили ще бъдат въвлечени в този конфликт "всеки срещу всеки". Мисля, че това се случва там."

Президентът припомни, че конфликтът в Афганистан тлее от десетилетия. "Бившият Съветски съюз има собствен опит в тази страна. Научихме си урока", добави Путин.

По-рано днес руският министър на външните работи Сергей Лавров изрази готовност да си съдействат с Китай, САЩ и Пакистан за разрешаване на кризата, но заяви, че Русия не желае американски военни в Централна Азия. 

В неделя Путин отхвърли идеята за изпращане на бежанци от Афганистан в страни в близост до Русия, като заяви, че не иска "бойци да се появяват тук под прикритието на бежанци".

Путин разкритикува идеята на някои западни страни да прехвърлят бежанци от Афганистан в съседни страни от Централна Азия, докато се обработват техните визи за САЩ и Европа. Лавров също смята, че такова действие би подкопало сигурността в тези държави. Той критикува и европейската политика.

"Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че не трябва да се допуска в Афганистан да влязат Русия и Китай. Жалко е, ако такива хора определят политиката на ЕС", каза Лавров.

От своя страна Китай заяви, че международната общност би трябвало да подкрепи възможности за положително развитие в Афганистан, а не да налага санкции на талибаните. Китай засили критиките си срещу действията на САЩ в Афганистан, в частност американските опити за установяване на демокрация от западен тип. Страната, която има малка обща граница с Афганистан, остави отворено посолството си в Кабул и се стреми да поддържа приятелски отношения с талибаните.

След като администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви края на военната си операция в Афганистан и започна изтеглянето на своите войски, талибаните започнаха настъпление срещу афганистанските правителствени сили.

На 15 август талибански бойци навлязоха в Кабул без да срещнат съпротива и в рамките на няколко часа придобиха пълен контрол над афганистанската столица.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани заяви, че се е оттеглил, за да предотврати кръвопролития и впоследствие избягал от страната. Вицепрезидентът Амрула Салех заяви, че според конституцията той става „служебен президент“ в отсъствието на президента и призова за въоръжена съпротива срещу талибаните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови