Русия: Израел няма право на самоотбрана във войната с ''Хамас''

OFFNews 02 ноември 2023 в 11:58 8757 5

Руският посланик в ООН Василий Небензя

Снимка "Х" (преди Туитър)

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя

Съгласно международното право, Израел няма право на самоотбрана в борбата си срещу "Хамас", смята руският посланик в ООН Василий Небензя. Той аргументира твърдението си с думите, че Израел е "държава окупатор", предава The Times of Israel.

Василий Небензя изрази позицията си по време на специална сесия на Общото събрание на ООН, посветена на войната.

Небензя обвини САЩ и техните съюзници в „лицемерие“, правейки препратка с критиките на Запада по отношение на войната в Украйна. Той казва, че „в други напълно различни ситуации се отправят призиви за спазване на хуманитарното право, създават се комитети за разследване, налагане на санкции на онези, които всъщност наистина прибягват само до сила като последно средство, за да сложат край на години насилие.

Руският посланик на ООН каза още, че западните страни „торпилират“ усилията за постигане на мирно уреждане на ситуацията и осъди усилията на арабските държави да нормализират отношенията с Израел, преди израелско-палестинският конфликт да бъде уреден.

"И днес, виждайки ужасяващите разрушения в Газа, които надхвърлят многократно всичко, което те критикуват в други регионални контексти – удари по цивилни съоръжения, смърт на хиляди деца и ужасяващи страдания на цивилни сред пълно блокиране – те се правят на майки. Всичко, което могат да направят, е да продължат да говорят за предполагаемото право на Израел за самоотбрана, което, като държава окупатор, той няма, както беше потвърдено от консултативното решение на Международния съд на [ООН] през 2004 г.“, коментира Небензя.

Той добавя, че Русия признава правото на Израел да гарантира своята сигурност, но „тя може да бъде напълно гарантирана само в случай на справедливо разрешаване на палестинския проблем въз основа на признати резолюции на Съвета за сигурност на ООН“.

Освен това руският посланик в ООН защити генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, според когото клането на "Хамас" от 7 октомври „не се е случило във вакуум“, и каза, че критиките към него са „незаслужени“.

Израел започна войната срещу "Хамас" след непровокираното и брутално нападение на терористичната група срещу Южен Израел, където уби около 1400 души, повечето от които цивилни, и взе над 240 заложници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

6

dolivo

03.11 2023 в 08:01

железен купол не е приложим в Украйна - ракетите , които се ползват там са от друго естество. Вижте спецификацията

но по темата - типичен назидател демагог

нищо вярно, бълвоч се бълва , който им върши работа

1236

5

БотоксПутю

02.11 2023 в 16:34

Тъй, тъй и Украйна нямала право да се защитава, защото нападнала Путюва Русия.

14048

3

voododoll

02.11 2023 в 13:50

Виждам "железния купол", скоро и в Украйна. Като приключат с Хамас, ще помогнат на Украйна на драго сърце, да поукопира Русия...

-529

2

6екеr4о

02.11 2023 в 12:31

НеАбезяната Василий е типична мурзилка, повтаряйки идиотщина след идиотщина продължава да се прави, че си вярва и най-вече, че идиотщината по вълшебен начин ще се превърне в истина!

Изключително противен тип, по-отблъскващ от клоунадата Песков и Маша Двастакана Зазариевна взети заедно...

-1650

1

ob1

02.11 2023 в 12:29

И защо на нормалните хора трябва да ни дреме какво казва обезяна... т.е. Небензя? Да го изритват тоя противен маймуняк от ООН, какво се церемонят с тая кирлива азиатска сатрапия?!?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки