Русия изгуби още един кораб до Змийския остров, твърдят украинските власти

OFFNews 12 май 2022 в 21:08 4550 5

Корабът

Снимка 24 канал

Говорителят на Одеската военна администрация Сергей Братчук потвърди спекулациите от обяд, че Русия е изгубила още един кораб край Змийския остров.

Украйна е ударила още един кораб на руския флот в близост до Змийския остров, съобщи в четвъртък вечер говорителят на Одеската военна администрация Сергей Братчук, цитиран от „24 канал“. На практика Братчук потвърди информацията, която вървеше няколко часа по-рано - че в Черно море е избухнал пожар на борда на логистичния кораб от т. н. проект 23120 „Всеволод Бобров“.

„Връщайки се към темата за Змийския остров, трябва да кажа, че благодарение на нашите военни моряци се запали корабът, осигуряваш тила на руските въоръжени сили „Всеволод Бобров“, един от най-новите в руския флот. Казват, че шляпа някъде към Севастопол. Информацията има нужда от допълнително изясняване. Но това, че са му пуснали „змии“ край Змийския – това е вярно“, каза Братчук.

Източници от украинското разузнаване са съобщили за „24 канал“, че пожарът на кораба е избухнал през нощта срещу 12 май, докато плавателният съд е държал курс към Змийския остров. По предварителна информация „Всеволод Бобров“ е успял да стигне до Севастопол. Украинската страна не разполага с информация за точния размер на щетите, но коментира, че мащабите са огромни. „Ако окупаторите изведат кораба от Черно море за ремонт, турците няма да им позволят да се върне обратно през Босфора“, пише „24 канал“.

„Всеволод Бобров“ е нов кораб, пристигнал е от Балтийско море на 1 юли 2020 година.

Украйна твърди за 13 изгубени плавателни съда от страна на Русия, единият от тях е добавен през последното денонощие, вероятно става въпрос за „Всеволод Бобров“. Заради постоянните загуби, които търпи руската страна в района на Змийския остров, по аналог със село Чернобаевка украинците иронично наричат острова Змиебаевка.

Руската армия отдава голямо значение на Змийския остров, защото контролът над това парче суша в морето може да позволи на руснаците да извършат десант в района на Одеса, смята военният експерт Олег Жданов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2744

4

AAA

13.05 2022 в 06:12

Такъв позор бере джуджето с неговата смешна армия , че скоро
и хокеиста от Беларус ще го отсвири :)

440

3

Pietro

12.05 2022 в 23:29

"Един" пак е глеадал руската пропаганда, дето пуска кадри от видеоигри и ги представя за документално видео от войната. Интересно като пукне Путлер, сигурно ще показват мета образ, на който съвсем ще прилича на себе си - на изрод. Трагедията на уснаците е, че ще им вземе много време да разберат, че не могат да воюват с целия свят. Накрая оркската кочина ще фалира и ще отиде на боклука на историята, където и е мястото.

12073

2

IvanofRumen

12.05 2022 в 21:49

Рашистите изгубиха кораб, но спечелиха подводница. Скоро орките ще имат само подводници. Слава на Украйна!

-5910

1

Един

12.05 2022 в 21:41

Нещо за десанта на ВСУ и изгубените самолети, хеликоптери и десантни катери няма ли да кажете по нашите медии. Има доста материал по темата в интернет :).