Русия иска от ООН разследване на атаките по ''Северен поток''. Американски журналист: Дело на САЩ по заповед на Байдън

OFFNews 18 февруари 2023 в 07:48 3873 6

Американският президент и журналистът Сиймор Хърш

Снимка Колаж Ройтерс

Американският президент и журналистът Сиймор Хърш

Русия иска Съветът за сигурност на ООН да инициира независимо разследване на атаките от септември миналата година срещу газопроводите "Северен поток", свързващи Русия и Германия. При последвалите взривове тогава се стигна до изтичане на голямо количество синьо гориво в Балтийско море, предаде Ройтерс.

Вчера Руската федерация внесе в 15-членния съвет проекторезолюция, съобщи Ройтерс. В нея се съдържа искане към генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за провеждане на международно разследване на "саботажа" и установяване на виновниците.

Руският заместник постоянен представител в Обединените нации Дмитрий Полянски каза, че целта е текстът да бъде гласуван до седмица. За приемане на резолюция от съвета са нужни поне девет гласа "за" и не трябва да има нито едно вето от петте постоянни членки - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай.

Това означава, че вотът може да съвпадне със заседанията на Общото събрание и Съвета за сигурност на ООН, посветени на първата годишнина от инвазията на Москва в Украйна, отбелязва Ройтерс. Вероятно в четвъртък Общото събрание отново ще гласува резолюция с призив към Русия да изтегли войските си и за спиране на огъня.

Швеция и Дания, в чийто изключителни икономически зони бяха извършени нападенията срещу "Северен поток", излязоха със заключение, че тръбопроводите са взривени умишлено, но не казаха кой стои зад това.

САЩ и НАТО окачествиха случая като "саботаж". Москва обвини Запада. Нито една от двете страни не е представила доказателства.

Миналата седмица разследващият журналист Сиймор Хърш, спечелил награда "Пулицър" през 1970 г., написа - като се позова на неназован източник - че водолази от американските военноморски сили са разрушили тръбопроводите с експлозиви по заповед на президента Джо Байдън. Хърш твърди, че операцията е била тайно подготвяна от Конгреса от края на 2021 г.

"Бомбите с дистанционни взриватели в Северен поток бяха поставени от висококвалифицирани водолази от ВМС на САЩ през юни миналата година под прикритието на мащабните учения на НАТО в Балтийско море BALTOPS-2022. И те бяха приведени в действие от служители на норвежките специални служби през септември", пише Хърш в разследването си.

Белият дом отхвърли твърденията и ги определи като пълна измислица: "Това е напълно невярно и пълна измислица", каза говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Ейдриън Уотсън. Същото каза и говорител на Държавния департамент.

Хърш е бивш репортер на New York Times и New Yorker, печелил е множество награди за своята разследваща журналистика, включително за войната във Виетнам и скандала в Абу Гариб от 2004 г. след американската инвазия в Ирак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

8

редовно четящ

18.02 2023 в 16:22

И той си има цена в рубли.

22547

6

dolivo

18.02 2023 в 10:15

некъв журналяга казал нещо за паре

чакаме официален доклад

1236

5

БотоксПутю

18.02 2023 в 09:31

Иде ред и на ботоксния паток в Кремъл за престъпления срещу човечеството.

345

4

Джендо Джедев

18.02 2023 в 09:24

Ордьовърчо,

Тук си напълно прав - фашагите ще бъдат съдени. Дребните - в Мариупол, едрите - в Хага. И всички ще се оправдават, че са били подведени от Бащицата си Путя. :D Тоя филм сме го гледали.

345

2

Джендо Джедев

18.02 2023 в 08:45

"Това означава, че вотът може да съвпадне със заседанията на Общото събрание и Съвета за сигурност на ООН, посветени на първата годишнина от инвазията на Москва в Украйна, отбелязва Ройтерс. Вероятно в четвъртък Общото събрание отново ще гласува резолюция с призив към Русия да изтегли войските си и за спиране на огъня."

Зорът на рашистите е точно това - да замажат този вот с глупостите си.

2550

1

alfakentavur

18.02 2023 в 08:44

А разследване на десетките им хиляди военни престъпления в Украйна?