Германските следователи са открили 8-метрова дупка в Северен поток

OFFNews 14 октомври 2022 в 18:12 76738 0

взрив

Снимка Архив

Четирите теча по газопроводите "Северен поток" в Балтийско море са предизвикани от подводни експлозии.

Германските следователи са успели да заснемат щетите по газопровода "Северен поток" с помощта на подводен дрон. Те са установили осемметрова дупка в тръбопровода, съобщава ARD, като се позовава на източник от правителството.

Според медията подобен теч може да се получи единствено след експлозия. Два от тръбопроводите са пробити на четири места, като във всеки от тях има по две пробойни. Само една от тръбите на "Северен поток 2" не е засегната.

Полицията е предала снимки от щетите на федералния прокурор, който преди няколко дни образува специално дело за "използване на взривно устройство" и "противоконституционен саботаж".

Швеция, Дания и Германия трябваше да проведат съвместно разследване за разрушаването на тръбопроводите, но според ARD Швеция и Дания са се оттеглили от съвместния екип от следователи. В момента страните провеждат собствени разследвания.

За аварията на три тръби от газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" стана ясно на 26 септември. По-късно германските служби за сигурност предположиха, че тръбопроводът ще бъде трайно неизползваем. Датските и полските власти говорят за "умишлени действия" и "саботаж", докато Tagesspiegel съобщава, че се разглеждат две версии: че в инцидента са замесени украинските или руските власти.

Според Националната сеизмологична мрежа на Швеция две подводни експлозии, "много вероятно причинени от детонации", са били засечени в близост до местата на течовете от газопроводите "Северен поток" 1 и 2 малко преди регистрирането им.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че изтичането на газ от газопровода "Северен поток" в Балтийско море е "акт на саботаж" и че умишленото разрушаване на европейска енергийна инфраструктура е неприемливо.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обори твърденията, че Русия стои зад саботажа и ги определи като глупави. По думите му САЩ са се противопоставяли на тръбопроводите и техните компании са направили големи печалби, доставяйки газ за Европа.

Експлозивите, използвани при взривяването на тръбите на "Северен поток 1" и "Северен поток 2" са били поставени върху тръбопроводите още в процеса на тяхното изграждане. Тази сензационна версия пък представи бившият ръководител на украинската газова компания „Нафтогаз“ Андрий Коболев, според когото увреждането на двата газопровода е акт на саботаж на руските тайни служби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови