Русия гони американски дипломати

OFFNews 28 юли 2017 в 14:01 4078 0

Русия поиска от САЩ да намали състава на дипломатическата си мисия до 455 души.

Изискването трябва да бъде изпълнено до 1 септември. То бе отправено днес чрез изявление на Министерството на външните работи на Руската федерация. Става въпрос за дипломатите и техническия персонал в посолството на САЩ в Москва, в генералното консулство в Санкт Петербург, в Екатеринбург и Владивосток. От Външно подчертават, че 455 е броят и на руските дипломати и персонал в САЩ и предупреждават, че ако САЩ поискат намаляване на руските представители в мисиите в Щатите, Русия ще отговори със същото.

В днешно изявление на ведомството се казва, че мерките са в отговор на гласувания от Конгреса закон, който ще доведе до затягане на санкциите срещу Русия - акт, който руската дипломация определя като агресивна намеса на САЩ в международните отношения, която още веднъж показва как САЩ арогантно пренебрегват позициите и интересите на другите държави.

Добре известно е, че Руската федерация е направила и прави всичко възможно, за да се нормализират двустранните отношения и да се развива сътрудничеството със САЩ по основните теми от международния дневен ред, пишат от министерството и посочват примери с борбата срещу тероризма, разпространението на оръжия за масово унищожение, трафика на наркотици, нелегалната миграция, киберпрестъпленията.

В същото време, пишат от ведомството, под предлог за руска намеса във вътрешните им работи, САЩ постоянно извършват груби антируски действия. "Всичко това е в противоречие с принципите на международното право, в противоречие с разпоредбите на Устава на Организацията на обединените нации, на правилата на СТО, с елементарните норми на цивилизованите международните отношения".

Новият закон за санкциите ясно показа, че отношенията с Русия са станали заложници на политическата борба в самите Съединени щати. В допълнение, новият закон има за цел да създаде чрез инструментите на политиката нелоялни конкурентни предимства за САЩ в глобалната икономика. Такова изнудване, насочени към ограничаване на взаимодействието на чуждестранни партньори с Русия, е заплаха за много страни и международния бизнес, пишат от министерството.

От министерството подчертават, че запазват правото си на реципрочност по отношение на мерките, които САЩ ще им наложат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови