Румънците първи по кражби в лондонското метро

OFFNews 11 януари 2014 в 17:07 1795 0

Над половината от кражбите в лондонското метро през миналата година са били извършени от румънски граждани, съобщава БНР, като се позовава на британски медии. 

Информацията се появява в момент когато британските опасения от нова имигрантска вълна от българи и румънци още не са утихнали.

За първи път тази статистика бе съобщена от „Дейли експрес” - таблоидът, който в края на миналата година обяви кръстоносен поход срещу новите имигранти от ЕС и призова своите читатели да подпишат петиция с искане правителството на Дейвид Камерън да запази трудовите ограничения за българи и румънци.

Сега изданието съобщава, че според данни на британската транспортна полиция 52% от осъдените джебчии, хванати в метрото в Лондон в рамките на 12 месеца, са румънци.

Информацията е за периода от ноември 2012 г. до ноември 2013 г., когато в метрото са регистрани над пет хиляди престъпления. От тях обаче едва 170 са завършили с присъда. От полицията добавят, че освен румънци, кражби в подземната транспортна система са извършвали и британци, хора от Ямайка, словаци, алжирци, латвийци, сомалийци , българи и мексиканци.

"Дейли експрес" цитира и друга статистика, оповестена от министерството на правосъдието, според която броят на румънците, излежаващи присъди в затвори в Англия и Уелс е скочил с близо 60% за последните три години. От 1 508 души през 2010 г. - на 2 530 през 2013 г.

Друг жълт вестник с явна антиимигрантска насоченост, „Дейли мейл”, също пише за големия брой румънски джебчии в лондонското метро. Всекидневникът припомня, че през октомври миналата година директорът на Европол Роб Уейнрайт заяви, че румънски банди използват ниско бюджетни полети, за да дойдат да крадат в Лондон, след което да отлетят обратно още същия ден преди да бъдат хванати от полицията.

"Дейли мейл" цитира и друго изказване на Уейнрайт, според което румънски и български престъпници стоят зад 90% от измамите с банкови карти в Европа.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови